Искат да се забрани достъпът на гъбарите в горите

Да бъде забранен достъпът на събирачите на трюфели в горите за известен период от време, за да се спре разнасянето на африканската чума по свинете. За това настояват ловците от 40 варненски дружини, които се събраха в Североизточното държавно предприятие в базата на Сдружение ЛРД - Варна, за да обсъдят мерките за справяне със заболяването.

Според ловците гъбарите разнасят вируса, защото обхождат големи територии, в които би могло да има заразени животни, а след това отиват в други, където заболяването все още не е констатирано.

Ловците заявиха искането си за известен период от време да бъде спряно изкупуването на трюфели и достъпът на хора в горите да бъде ограничен до минимум. Според тях към момента само ловците и горските дезинфекцират автомобилите, дрехите и обувките си, а това трябва да правят и земеделците, които сега жънат в близост до горските територии и използват пътища през които преминават и животни.

На срещата бяха поканени и служители на варненската полиция, които обясниха на хората, че след промените в Закона за оръжието от 7 май, ловците които имат удостоверение за подборен лов могат да си купят късо нарезно оръжие за ловни цели, което до мястото на лова трябва да се пренася в затворен транспортен куфар. Всеки придобил пистолет или револвер трябва в срок от 7 дни да занесе оръжието в служба КОС, за да му бъде направена прострелка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България