Искат отстраняването на Лазар Влайков като общински съветник в Септември

Предложението е на друг клиент на съда и прокуратурата, а мотивът – неявяване на 3 поредни заседания на местния парламент

Бившият председател на ОбС-Септември Лазар Влайков да бъде отстранен от местния парламент като редови общински съветник, настоява кметът на общината Марин Рачев. Законовото основание за това искане на градоначалника, който също като Лазар Влайков в момента е клиент на съда и прокуратурата, е, че старейшината от ПП ГЕРБ не се е явил на последните три заседания на Общинския съвет. Последното от тях беше насрочено на пожар и в извънреден порядък в часа и в деня, в който Районният съд в Пазарджик гледаше жалбата на Лазар Влайков и адвокатката му Елвира Панкова за промяна на мярката му за неотклонение „домашен арест” в по-лека – „парична гаранция” или „подписка”.

Мотивът на защитата бе, че под домашен арест Лазар Влайков не може да изпълнява служебните си задължения като общински съветник и като председател на кооперация „Виноградец”. „Заеманите от Лазар Влайков длъжности в кооперацията във Виноградец и Общински съвет -Септември не възпрепятстват възможността му да участва в дейността на тези организации и при изпълнение на наложената мярка „домашен арест“ след надлежно разрешение от наблюдаващия прокурор”, отсече съдия Таня Петкова от Районния съд в Пазарджик в мотивите си, с които отказа по-лека мярка за неотклонение на Лазар Влайков, срещу когото са повдигнати обвинения от прокуратурата за смъртта на ресторантьора Наско Тонкев на 31 август 2017 г.

„Срокът на мярката за процесуална принуда е в рамките на закона (малко над 2 месеца) и не може да бъде основание за промяна в по-лека такава, още повече че не ограничава до пълна степен възможностите на обвиняемия да полага грижи за семейството си”, е записала още съдия Таня Петкова. В заключение Районният съд в Пазарджик счита, че събраните до момента по досъдебното производство писмени, гласни и веществени доказателства, не разколебават обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил вмененото му деяние и не са настъпили нови обстоятелства, които да променят наложената мярка на Лазар Влайков, се казва още в определението.

13pl4004-lazar-vlaikov-vljavoСъдбата на Лазар Влайков като общински съветник ще стане ясна на следващото редовно заседание на местния парламент в Септември. Кметът на общината Марин Рачев вече призова председателя на общинската структура на ПП ГЕРБ в Септември инж. Атанас Узунов да направи нужните постъпки и да подаде съответното искане към ОИК – Пазарджик за служебното отстраняване на Лазар Влайков като общински съветник поради три поредни отсъствия от сесиите на местния парламент. Ако Атанас Узунов се вслуша в призива на градоначалника, групата на ГЕРБ в ОбС-Септември ще бъде попълнена от следващия в листата по преференция, каквото повелява законът, уточни кметът Рачев.

След инцидента с фатален край за собственика на ресторант „Градина” във Виноградец Наско Тонкев  от ръководството на ГЕРБ призоваха Лазар Влайков освен да се оттегли от поста на председател на ОбС-Септември, да прояви и морална позиция като напусне местния парламент като редови съветник, подавайки заявление за прекратяване на правомощията му. Влайков обаче не го стори и продължава да е член на Общинския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право