Искат от премиера нова сграда за спецсъда

Спецмагистратите са натоварени и натясно

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще търси съдействие от премиера Бойко Борисов за решаване на сградните проблеми на специализираните съд и спецпрокуратура. Над два часа продължи дебатът във ВСС по темите за кадровото и материално обезпечаване на структурите. До ситуацията се стигна, след като на 23 ноември с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров спецмагистрати предупредиха, че ако не се осигури по-голяма сграда и още служители, има опасност от пълно блокиране на работата им по важни дела. След промени в закона от 5 ноември т.г. спецобвинителите и съдиите ще работят и по делата срещу високите етажи на властта.

На заседанието шефовете на спецсъда и спецпрокуратурата Георги Ушев и Иван Гешев цитираха статистика, която показва, че колегите им са изключително натоварени. Гешев посочи, че, ако проблемът не бъде решен, допълнителните дела ще отидат първо в прокуратурата, а след това и в спецсъда и добави: “Все едно да те бомбардират, а ти да стоиш и броиш снарядите!”

Вариантите за сгради ще се обсъждат на среща, която ще се поиска от премиера. ВСС гласува на нея да присъстват главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВКС Лозан Панов, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и бившият следовател №1 Евгени Диков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България