Искат постоянен арест за момчето и възрастния мъж от Сотиря, блудствали с 8-годишно момиченце

Сотиря още е в шок след зверското изнасилване и убийство на 7-годишната Кристин, която бе нападната от престъпника недалеч от дома си, в района на автобусната спирка. Сега селото е потресено от още едно сексуално посегателство върху дете.

Районната прокуратура в Сливен ще поиска постоянен арест за 15-годишния Христо Х. и 68-годишния Йордан И., спрямо които са повдигнати обвинения за блудствени действия с 8-годишно момиченце от сливенското с.Сотиря, съобщиха от прокуратурата.

На 30 август в 20,47 часа е подаден сигнал в полицията от 29-годишната майка на пострадалото дете. Момиченцето е било освидетелствано от съдебен лекар, не се е наложила хоспитализацията му и е предадено на грижите на близките си, казаха от МВР. Непълнолетният извършител е направил опит да избяга от полицията, но е бил заловен и задържан. Попаднал в полицейския арест с възрастния мъж. Първоначално разследването е започнало срещу непълнолетния за това, че същия ден, в дома на детето е блудствал с него, като е използвал сила. Разследването е било затруднено от факта, че пострадалото момиченце не можело да говори български език и се е наложило майката да превежда. Показанията насочили работата по случая и към Йордан Й. Установени са данни, че той също е посягал на детето, месец по-рано.

За непълнолетното момче бе съобщено от полицията, че има регистрации за кражби – на дребни стоки от магазин за храни, плодове, кабели. По непотвърдена информация, бил сирак. Възрастният мъж е местен, някога имал семейство, с което се разделил. Напуснал за дълго Сотиря. Кметът Димчо Георгиев заяви, че преди няколко години се завърнал в селото. Водел клошарски начин на живот. Информацията за отношенията му с майката на пострадалото дете е противоречива. От МВР съобщиха, че Йордан И. живеел временно, без регистрация, на адреса на майката. В Сотиря казват, че двамата наистина са се познавали, но отрекоха да делят заедно бедния покрив на жената. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Това е вторият случай на сексуално посегателство в Сотиря само за две седмици. Селото все още е в шок от жестокото изнасилване и убийство на 7-годишната Кристин. Жестоко престъпление бе извършено посред бял ден, недалеч от дома на момиченцето. То бе открито от близките си в безпомощно състояние. Издъхна от несъвместимите с живота травми. Убиецът – 21-годишният Мартин Трифонов, бе задържан след преследване от полицията, по време на което бе прострелян в крака. Съдът му наложи „задържане под стража” на изнесено заседание в областната болница, където бе настанен заради раните и фрактурата на единия крак. Повдигнати са му обвинения за блудство, изнасилване и убийство на малолетно дете, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. НК предвижда за тези престъпления затвор до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Законът дава възможност на обвиняемия, ако признае вината си, фактите и обстоятелствата от обвинителния акт, да получи с една трета по-малък размер на присъдата.

В края на миналата седмица кметът на Сотиря Димчо Георгиев призова кметовете, кметските наместници и общинските съветници в Сливен да открият подписки с искане да отпадне съкратеното съдебно следствие в случаите, свързани с тежки умишлени престъпления. Подписка с такова искане откриха и близките на Кристин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право