Искат $300 000 за дъска от мача Фишер - Спаски

NEW YORK, NY - NOVEMBER 12: Reigning Chess Champion Magnus Carlsen and Chess grandmaster Sergey Karjakin during the game at 2016 World Chess Championship at Fulton Market Building on November 12, 2016 in New York City. Jason Kempin/Getty Images for Agon Limited/AFP

Шахматната дъска от историческия мач за световната титла между американеца Боби Фишер и Борис Спаски (бившия Съветски съюз) през 1972 г. ще бъде разиграна на търг в Ню Йорк. Реликвата е от дърво и заменя каменната по настояване на Фишер, на която двамата играят до 7-а партия от общо 21 в Рейкявик.

Началната цена е 300 000 долара, а аукционът е в петък - точно в разгара на сегашния мач за трофея между шампиона Магнус Карлсен (Норвегия) и руския претендент Сергей Карякин.

Битката за трона се радва на огромен интерес в Ню Йорк - на феновете се налага да чакат с часове на опашка, за да влязат в залата, а там доста от тях са принудени да стоят прави. Организаторите ограничиха продажбите на билети до 400 за ден, но още за втората партия в събота пред залата се появиха над 700 души. Домакините обещаха, че в следващите дни логистичните проблеми ще бъдат изчистени.

Резултатът в мача е 1:1, след като и втората партия завърши реми. Карякин бе с белите фигури, но така и не успя да притисне шампиона.

„Благодаря на хората за големия интерес, но това е дълъг мач и не във всяка игра ще има фойерверки”, заяви Карлсен.

Норвежецът ще бъде с белите в третата партия тази вечер.

Междувременно Веселин Топалов дели първото място на турнира в Сейнт Луис с награден фонд 150 000 долара. Миналата нощ той се наложи с белите над Хикару Накамура (САЩ), а след това направи реми с черните с Вишванатан Ананд (Индия). Така българинът и индиецът са на върха с по 3,5 т.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт