Искрен Веселинов: Не манипулирайте общественото мнение, че Патриотите посягат на българската природа и туризъм

Заместник-председателят на ВМРО и на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов написа в своята Фейсбук страница коментар относно информация в медийното пространство, че депутатите разрешават строежа върху дюни.

В броя от 09 май 2019 г. на онлайн изданието на в. „Дневник“ е публикувана статия под гръмкото заглавие „Депутати предлагат да се строи върху дюни и да поскъпнат глобите за палатки върху тях“, свързана с промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които предстои да бъдат разгледани на второ гласуване в парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и место самоуправление.

Опазването на уникалната българската природа е една от най-важните цели на ВМРО като политическа партия. Такава политика ние сме водили последователно през годините и всякакви внушения в обратната посока, са част от нелоялната политическа кампания, която се води в момента.

Ето и целия текст на публикацията на Искрен Веселинов, който е председател на парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление:

Статията ме провокира да отговоря, тъй като съдържа откровени неистини, извадени от контекста факти и неверни твърдения. Очевидно е, че определени политически кръгове явно се опитват да манипулират общественото мнение като прокарват внушението, че видите ли те – Патриотите, посягат на българската природа и българския туризъм.

За какво всъщност става дума?

Цялостната философия на предложените промени в закона за черноморското крайбрежие е свързана именно с прецизиране и регулиране на дейностите, свързани с опазването и съхранението на всички видове дюни и намиращите се в тях защитени видове на флората и фауната. Създават се условия за развитие на икономиката чрез опазване на околната среда. Предложените по-високи санкции за нарушения са именно в тази посока.

Между първото и второто четене на законопроекта лично внесох предложения за промени, свързани с регулиране на т.нар. „диво къмпингуване“ извън територията на категоризираните места. Въпрос, който се дискутира от няколко години и не беше уреден окончателно в българското законодателство. Първоначално бе наложена забрана, която се отмени поради възникналото обществено недоволство. Впоследствие тя бе отменена с презумпцията възможността за къмпингуване в извън определените за това места да се уреди в Закона за туризма. Тъй като до този момент това не беше извършено, предложих тези промени, за да се запълни съществуващата празнота в законодателството.

По този начин ясно ще се знае от хората къде по Черноморието, в кои обособени места ще могат да разположат палатки, каравани и кемпери, като условията в тези места, естествено, ще се различни от изискванията за категоризираните къмпинги.

Предложените от нас промени са изцяло в унисон с потребностите на хората, които искат да почиват сред природата и предпочитат къмпинг туризма. В същото време чрез предложените норми се създават условия за по-добро опазване на защитените територии, биоразнообразието, собствеността, земеделските земи, общинската и държавната собственост, които са застрашени от унищожаване, замърсяване и увреждане при практикуването на „диво и безконтролно къмпингуване“. Необходимо е да подчертая също така, че предложенията са подкрепени от авторитетни неправителствени организации. Обсъждане на предложенията винаги е имало и тази практика продължава. Всички заинтересовани страни, които искаха да вземат отношение, внесоха своите предложения и становища между първо и второ гласуване на проекта.

Що се отнася до внушенията във въпросната статия, че са внесени поправки, които отменят забраната за строителство върху дюните, ще кажа единствено, че всички, които са запознати с материята и познават законодателството, са наясно, че забрана в досегашния закон съществува и предложения за отмяна няма. Допълнени са забрани, пропуснати от вносителя на законопроекта, относно плажовете и дюните. Отчетена е и европейската практика, че опазването на дадено местообитание може да се приложи съвместно с инвестиционно намерение в близост и около местообитанията, „само ако с проекта на устройствения план и инвестиционния проект е предвидено тяхното опазване и съхранение“.

В заключение ще отбележа само, че опазването на уникалната българската природа е една от най-важните цели на ВМРО като политическа партия. Такава политика ние сме водили последователно през годините и всякакви внушения в обратната посока са част от нелоялната политическа кампания, която се води в момента. За нас, като патриоти, успешна политика за опазване на околната не може да има без „драконовски мерки срещу еконарушителите“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България