Искрен Веселинов от ВМРО за БХК: Организации, които са антибългарски, нямат право да съществуват

Човек има право на мнение, но когато агитира пред чужди държави във вреда на своята, подлежи на наказание, коментира  зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по БТВ.

Според съпартийците му Българският хелзинкски комитет (БХК) извършва антибългарска дейност, като в писмо до европейските институции е призовал да не се разглежда кандидатурата на България за Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Агенцията в момента има седалище във Великобритания, но след Брекзит ще трябва да се премести.

България е една от многото европейски страни, които са поставили кандидатурата си, макар по думите на самия Веселинов тя да не изглежда особено силна. Въпреки това Бългрия е от страните в ЕС, в които няма нито една европейска агенция, а преместването на седалището на ЕМА у нас би донесло бюджет около 1 млрд. евро.

Според Веселинов БХК е решила да компрометира това с апел да не се разглежда тази кандидатура, тъй като не са защитени правата на гейовете и лесбийските в България, а това нанася преки щети на българската икономика. Затова от партията му са сезирали главния прокурор за престъплението „вредителство” по Наказателния кодекс.

Според него трябва да се преосмисли и принципът, по който съществуват неправителствените организации, като те трябва да подлежат закриване, когато системно извършват „дейност против интересите на страната и добрите нрави”. Според израза му става дума за „българомразци”.

Същото, по думите му, се отнася до финансирането от източници, които не са регламентирани и прозрачни.

„За нас продължава да е загадка как БХК акумулира средства за правна защита на всички ония нарушители на закона, престъпници, от цигански произход, с чиято защита така самоотвержено се заема?(...) Това е флагманът на една политика, която според нас част от причините в България да бъде силно разклатена българската държавност”, каза още Веселинов.

„Организации, които са антибългарски, нямат право да съществуват”, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика