Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на Обединени патриоти, пред „Труд“: Не сме счупили коалицията, това е последен шанс за съществуването й

Последователно сме се противопоставяли на въвеждането на машинното гласуване

Искрен Веселинов от миналата седмица има още един ангажимент, свързан с работата му в парламента - съпредседател е на парламентарната група на Обединени патриоти. Очаквано, решението групата да има двама съпредседатели срещна неодобрението на партньорите от „Атака“, които обявиха, че промяната нарушава коалиционното споразумение.

За поредните проблеми и спорове в малката коалиция, за стабилността на управлението и нерешените задачи, включени в управленската програма, разговаряме с Искрен Веселинов.

- Счупихте ли патриотичната коалиция?

- Със сигурност не сме счупили коалицията със смяната на председателя на парламентарната ни група. Може би това е последният шанс на коалицията и да продължи да съществува.

- При какви условия и на каква цена би могло да продължи това съществуване?

- При взаимно уважение между партньорите и съзнание за общи цели - съществени неща, които се губят повече от година.

- Не станаха ли твърде много разправиите ви и кавгите ли са начинът на съществуване на патриотичната коалиция?

- Над две трети от парламентарната ни група преценявайки, че това не може повече да бъде начин на съществуване, както на коалицията, така и на парламентарната група, направи някои промени и даде заявка, че говоренето през медиите не може да се продължи.

- Решението на 2/3 от парламентарната група за смяна на председателя u не нарушава ли коалиционното споразумение? В него не е ли записано, че подобно решение се взема от председателския съвет?

- В споразумението няма написано подобно нещо. Познавам достатъчно добре документите, на които се базира коалицията. Подобен текст имаше в правилника, но правилникът се променя с волята на членовете на парламентарната група и той беше променен.

- Премиерът Борисов ли очаквате отново да реши спорът помежду ви?

- Не. Доколкото разбрах само господин Сидеров очаква някаква намеса на господин Борисов. Ние сме стъпили на правилата, по които е изградена коалицията и след много добронамерени жестове и премълчавания от наша страна, направихме нещо, което всеки би направил още преди месеци. Дори оттук нататък, ако липса позитивна воля у партньорите, то би следвало да се каже, че тези партньори не са част от патриотичното обединение и да продължат самостоятелно пътя си. Ние нямаме скандал, драма или спор с никого. Или има общи цели и съзнание за общност, или няма. Като няма е излишно да се кичим с някакви етикети.

- След изборите за европарламент заговорихте, че е добре коалиционните партньори да направите преглед на свършеното до този момент и да актуализирате управленската програма. Какво конкретно искате от ВМРО да бъде свършено от властта?

- Една от причините да се направи смяна в ръководството на парламентарната група бе абсолютната невъзможност органите на групата да функционират. Има два органа на групата - коалиционен съвет, където трябва да присъстват и тримата председатели, за да могат да се вземат решения и парламентарната група. И като не можем да съберем единия орган поради бойкот, единственият начин да излезем от тупика беше чрез другия орган. Сега вече можем да припомним, че има много теми, които остават извън вниманието на властта и че към тях трябва да се насочи управленската енергия, за да бъдат решени.

- Ще ви помоля да бъдете по-конкретен и да кажете кои са важните за вас теми, които чакат решение.

- Ще започна с това, че при създаването на новите учебни програми трябваше да има и часове по родолюбие, които да въвеждат по-широко патриотизма в образователната дейност. В сферата на образованието коалиционните партньори имахме ангажимент да въведем военното обучение в училищата като стъпка към връщането на наборната служба. За наборната служба не успяхме да се договорим, но за военното обучение успяхме. Предстоят ни разговори и по темата пенсии и по-точно за вдигането на старите пенсии чрез преизчисление. Имахме споразумение и за по-активна политика по отношение на българите в чужбина, защото само новата миграция на българи зад граница е над 2 милиона. Какво да говорим за старите български общности.

- ГЕРБ готови ли са да преговарят с вас по тези теми?

- Преди две седмици имаше коалиционен съвет, на който подобна готовност беше заявена и дори си говорихме, че до края на този политически сезон т.е. до края на юли трябва да бъде проведен втори коалиционен съвет, на който да бъдат уточнени нещата преди ваканцията. Така че сме в очакване за има действия по всички тези теми.

- Един от приоритетите на ВМРО беше търсеното на решения за преодоляване на демографската криза. Какво предвиждате в тази посока?

- Една от стъпките, които предлагахме бяха безплатните детски градини за всички, които са навършили 4 години. Занимавал съм се години наред с демографската криза и според мен има два основни проблема, които трябва да бъдат решени. Първият е ниските доходи, а вторият е изнасянето на младото население от страната благодарение на тази политика на ниските доходи. Решаването на проблема минава през доходите. Всичко останало е въпрос на законодателство - и детски надбавки, и различни политики за поощряване на семейството са вторичен въпрос. Основното е доходите да станат адекватни, за да има завръщане на хората в репродуктивна възраст в България. Едва тогава бихме могли да говорим за оттласкване от дъното на това демографско блато.

- От ВМРО предложихте помощите за раждане на дете да са обвързани с образованието на родителите. Това не е ли дискриминация?

- Политиката за поощряване на раждаемостта трябва да има ясен фокус. Ние нямаме проблем с раждаемостта на маргиналните групи - напротив, там както е известно представителките на тези групи започват да раждат на 12-13 години и раждат по 10, по 12 деца. Ако държавата трябва да поощрява нещо, това не е раждаемостта по принцип, а раждаемостта на социализираните слоеве на населението - на образованите, на работещите хора. В тази посока трябва да бъдат усилията.

- Какви законодателни инициативи ви предстоят до ваканцията?

- До ваканцията остава много малко време за законодателни инициативи. Основното върху което ще съсредоточим усилията си е да довършим започнатите закони. Ще посоча един закон, свързан с овладяване на маргиналната престъпност, н.нар. битова или циганска престъпност. Текстовете са свързани с частичните полицейски правомощия, които желаем да дадем на общините и на представителите на техните звена по сигурността. Проектът необяснимо се бави от месеци от нашите партньори. Друг важен закон е този за българските лични документи, където предвиждаме нов вид личен документ, карта българин за нашите сънародници в чужбина, които или са загубили паспортите си поради двойно гражданство, или са от старите български общности и никога не са имали наш паспорт. Това е много силна демографска мярка, защото ще позволи на тези хора да се върнат в страната. Тези два законопроекта са достатъчно важни. Те са внесени в деловодството на Народното събрание и ще се опитаме да отстояваме тяхното внасяне в зала.

- Няма как да не ви попитам и за отпадането на машинното гласуване от двата най-важни вота. От ВМРО съгласни ли сте това да се случи?

- Ние сме една от формациите, които последователно са се противопоставяли на въвеждането на машинното гласуване. Още когато машинното гласуване беше представено като някакво вълшебно спасение срещу всички болести на избирателната ни система, вече бяха налице всички факти в европейски и световен мащаб, които показваха, че това въобще не е вярно. Нещо повече -ясно бе, че машинното гласуване е силно компрометирано в много от страните, където е прилагано и на места вече е отменено. На практика няма нито една голяма европейска държава, която да позволява подобен тип гласуване. Ние предупреждавахме, че въвеждането на машинното гласуване е грешка и така се оказа. За сметка на това машинното гласуване бе много скъпо и бръкна дълбоко в джоба на данъкоплатеца и в същото време напълни джобовете на една фирма… Н мога да си обясня талибанската всеотдайност на някои от партиите от опозицията, които защитават това гласуване, което не прави нищо друго, освен да обогатява собствениците на фирмата, които печелят поръчката за машините.

- Вие попитахте ли и си от ГЕРБ защо преди изборите за европарламент, при поредните промени в Изборния кодекс, те прегърнаха предложението на ДПС за 3000 машини за евровота, 6000 за местните избори и изцяло машинен от занапред?

- Питахме още тогава и ни отговориха, че това е едно от условията на ДПС да влизат в пленарна зала и да има кворум. Помните, че тогава проблемът с кворума беше сериозен и ДПС в началото бяха тръгнали да подпомагат опитите на БСП да се бламира работата на парламента. Тогавашният председател на групата на ГЕРБ г-н Цветан Цветанов бе принуден на подобна стъпка заради ултимативното искане на ДПС да бъде прието искането им за машините или да продължат бойкота.

- Вече не ви ли трябват гласовете на ДПС?

- На нас никога не са ни трябвали гласовете на ДПС.

- А на ГЕРБ не им ли трябват, в петък нямаше кворум, а БСП и ДПС не се регистрираха?

- ГЕРБ трябва да отговорят на този въпрос.

- Как ще се отрази на ВМРО напалената субсидия?

- Със сигурност няма да се отрази добре. До момента имаше сигурен източник на финансиране, а оттук нататък ще трябва да е търсят спонсори, което винаги е ангажиращо. Сигурно ще се наложи и вдигане на членския внос, но този източник е ограничен. ВМРО има 15 000 членове. В момента месечния членски внос е 1 лв. Дори и да го направим 5 лв. едва ли ще можем да издържаме партията и да провеждаме нормални предизборни кампании.

- Ясно ли е вече в какъв формат ще се явявате на местните избори?

- Едно от нещата, които катализираха процесите в парламентарната група бяха изявленията от представители на „Атака“, че коалицията Обединени патриоти е в миналото и всяка партия ще се явява самостоятелно на изборите. Ние винаги сме били за максимално широко единство. Бихме положили усилия в тази посока и за местните избори, а дали ще ни се случи, ще покаже бъдещето.

Нашият гост

Искрен Веселинов е роден на 14 март 1972 г., в гр. Русе. Висшето си образование завършва през 1996 г. в УАСГ, София, специалност “Промишлено и гражданско строителство”.

От октомври 1999 до 2009 г. е директор на Областното пътно управление - Русе.

Кандидат за кмет на Русе през 2011 г. от коалицията “Синята коалиция + ВМРО”, когато получава втори резултат и на балотажа с 45% от гласовете отстъпва на кандидата на ГЕРБ Пламен Стоилов.

Депутат е в 43-ото от коалиция Патриотичен фронт и в 44-ото НС от коалицията Обединени патриоти. Веселинов е председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта