„Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ обсъждали съвместни действия

Вицепрезидентът на Ирак Аяд Алави заяви, че терористичните групировки-съперници „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ обменят идеи относно съвместни действия, предаде Fox News.

Алави посочи, че главатарят на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади и лидерът на „Ан Нусра“ Айман ал Зауахири не общуват помежду си директно, а чрез посредници. „Има обсъждания и диалог между вестители“, посочи вицепрезидентът и добави, че не е ясно дали в крайна сметка терористичните групировки ще работят заедно.

По-рано тази година Ал Зауахири изрази критика към „Ислямска държава“ за „твърде насилствените“ й нападения и отказа да признае самообявения й халифат в Ирак и в Сирия. Според анализаторите враждата между двете групировки произтича и от това, че те се конкурират коя да бъде водач на джихадистката кауза.

Въпреки, че „Ислямска държава“ е в отстъпление, Алави посочи, че тя далеч не е елиминирана. „Те няма да се стопят във въздуха. Те ще останат под формата на спящи клетки, разпространявайки отровата си по света“, уточни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят