"Ислямска държава“ превзе нова територия в Сирия

Групировката „Ислямска държава“ превзе територия около ключов град в Източна Сирия. След нападението в Дейр ез-Зор, джихадистите са завзели земя близо до военновъздушна база в покрайнините на града, предаде АФП, цитирани от БНТ.

Вчера членове на правителствените сили и бойци на групировката „Ислямска държава“ бяха убити при свирепа джихадистка атака в източната част на Сирия.

Загинаха над 10 войници и 20 от представителите на групировката. Двама цивилни бяха убити при ракетен обстрел на контролираните от правителството зони в града.

Около 200 000 души живеят в град Дейр ез-Зор, който е обсаден от „Ислямска държава“ от началото на 2015 г. и е столица на богатата на петрол провинция със същото име. Джихадистите се опитват да завладеят целия град.

Говорителят на Сирийския център за правата на човека Рами Абдел Рахман определя атаката като една от най-жестоките през изминалата година.

Крехко примирие бе постигнато с помощта на Русия и Турция, като от 30-ти декември насам прекратяването на огъня донесе относително спокойствие за по-голямата част на страната.

Договорката обаче не включва „Фатех ал-Шам“, бивш филиал на „Ал Кайда“, както и групировката „Ислямска държава“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток