Испания декриминализира обидата срещу краля

Испанският Конгрес е решил да започне обсъждане на реформи в Наказателния кодекс, с които да бъдат намалени или напълно елиминирани наказанията за деяния като обида срещу краля, подбуждане към тероризъм и засягане на нечии религиозни чувства, пише вестник El Pais.

Инициативата е на лявата партия „Подемос“, която има подкрепа на управляващата Социалистическа партия и сепаратистките баски и каталунски партии, а срещу нея се обявиха дясноцентристиките „Сиудаданос“ и Народната партия, които твърдят, че ситуацията е „всички срещу символите и иинституциите“, отбелязва изданието. Опозиционните партии твърдят, че Социалистите подкрепят реформата, за да се отплатят на сепаратистките партии за това, че са подкрепили вота на недоверие, с който бе свален от премиерския пост лидера на НП Мариано Рахой, а неговото място бе заето от председателя на СП Педро Санчес.

Във вторник бе одобрено започването на процедурата за промяна на Наказателния кодекс със 180 гласа „за“ и 160 „против“. Ако мнозинството се запази и няма други предложения за изменения, в рамките на няколко месеца вече няма да е престъпление да обиждаш краля, националните символи и държавните институции и да обиждаш на религиозна основа, пише El Pais, като посочва, че, все пак, социалистите и Баската национална партия са предупредили, че искат да сложат някакъв „лимит“ на реформата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа