Испания обяви две седмици ваканция

От утре в Испания влиза в сила принудителна ваканция с продължителност две седмици, през които секторите, които не са от първостепенно значение, ще спрат работа.

Критики за липсата на общи европейски мерки срещу кризата

Служителите ще получат пълните си заплати

ЕК отхвърля призива за коронаоблигации

Испания, която е на второ място в света по брой на починали от коронавируса, ще спре за две седмици всички икономически дейности, които не са от първостепенно значение, в опит да ограничи разпространението на COVID-19, съобщи премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

Мярката влиза в сила утре и ще продължи до 9 април.

“Всички, работещи в дейности, които не са от първостепенно значение, ще трябва да си стоят у дома в следващите две седмици”, отсече Санчес. За наложителни сектори, за които забраната няма да се отнася, се смятат здравеопазването, хранителната промишленост и енергетиката.

Премиерът увери работещите, които ще са в принудителна ваканция, че ще получат обичайните си заплати, но в по-късен етап ще трябва да отработят пропуснатите работни часове.

“В Испания най-трудните часове предстоят, вирусът ни поразява с безмилостна жестокост”, каза още Санчес. Думите му дойдоха на поредната черна статистика, според която за денонощие в страната е регистриран нов рекорд от 838 смъртни случая, с което общият брой на починалите достигна 6528. Заразените пък са над 78 000, по данни на здравното министерство.

Санчес използва обръщението си, в което обяви новите мерки, и да разкритикува ЕС за това, че не предприема единни мерки за борба с последствията от пандемията. “Не разбираме защо еврозоната, която споделя обща валута, няма и обща фискална политика”, подчерта премиерът и призова за “обединена икономическа и фискална стратегия”.

Испания, заедно с другите най-засегнати от пандемията страни като Италия и Франция, настоява за емитирането на т. нар. коронаоблигации. Но Германия и Нидерландия се противопоставят на поемането на общи дългове, против тази идея се обяви и Еврокомисията.

“Ако Европа е единен пазар само в добри времена, тогава няма смисъл”, заяви вчера френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален. А австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че след като отмине кризата с коронавируса, ЕС ще трябва да бъде подложен на критична дискусия.

 

Брюксел ще следи под лупа мерките

Първа на мушката е Унгария

Еврокомисията ще следи под лупа мерките, които държавите членки предприемат извънредно заради пандемията от COVID-19, с особено внимание върху това дали те не нарушават върховенството на закона или неприкосновеността на личните данни, съобщава “Политико”.

Повод за това станаха крутите действия в Унгария. Правителството на Виктор Орбан предложи спиране на работата на парламента, след което страната ще се управлява с укази на министър-председателя, както и въвеждането на наказание затвор за разпространение на невярна или подвеждаща информация за коронавируса. Предложението на кабинета предстои да бъде гласувано от парламента в Будапеща тази седмица.

Членове на Европарламента, международни организации и такива за защита на човешките права алармираха специално за факта, че за предвидените от унгарското правителство мерки не е определен период, в който те ще действат.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че не е проблем действието на извънредни мерки да бъде ограничено във времето, като те могат да се удължават при необходимост с решение на парламентите. Колкото до тяхната работа, Рейндерс коментира, че тя може да бъде организирана по различни начини, които да взимат предвид опасността от зараза - от това депутатите да заседават в отделни помещения, до това гласуването да се организира дистанционно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа