Испания обяви тридневен официален траур в памет на жертвите от атентата в Барселона

мариано рахой

Испания обяви тридневен официален траур. Всички знамена на държавните учреждения ще бъдат спуснати наполовина.

Премиерът Мариано Рахой заяви, че страната му е солидарна в скръбта си с Барселона и другите градове в Европа, пострадали от атентати. След вчерашния атентат в каталунската столица Рахой прекъсна отпуската си и пристигна в Барселона.

В момента пострадалите и роднините и приятелите им са основният приоритет на властите, каза испанският премиер.

„Искам да изразя солидарността на цяла Испания с Барселона, ударена от джихадисткия тероризъм, който преди това порази и други градове.

Жителите на Мадрид, Париж, Ница, Брюксел, Берлин и Лондон изпитаха същата болка и несигурност, която днес изпитват в Барселона. Искам да изразя солидарността с Барселона на цяла Испания и на целия свят.“, посочи Рахой.

„Днес борбата срещу тероризма е главна цел за свободните и отворени общества като нашето. Това е глобална заплаха и отговорът трябва да е глобален“, заяви испанският премиер по време на пресконференция в Барселона.

Той добави, че ще призове всички политически партии в Испания да потвърдят единодушието си относно борбата срещу тероризма.

Той напомни, че Испания знае що е тероризмът. „Но ние също така знаем, че тероризмът може да бъде победен, той може да се победи с помощта на единство, полицейски операции, превантивни мерки, с помощта на международна поддръжка и с твърдо намерение да се защитават ценностите на нашата цивилизация“, добави той.

„Виновниците трябва да понесат наказание за това варварство“, посочи испанският министър-председател и благодари на всички световни лидери, обърнали се към него с думи на съболезнование.

За Испания вчерашният атентат е най-кървавият от 2004 г., когато терористи, вдъхновени от Ал Каида, извършиха координирани нападения срещу пътнически влакове в Мадрид. Тогава загинаха 192 души.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа