Испанка покори „Уимбълдън“

Испанката Гарбине Мугуруса е новата кралица на „Уимбълдън“. Тя стана втората „иберийка“ с титла в Лондон след нейната треньорка Кончита Мартинес през 1994 г. На финала 23-годишната шампионка прегази за 77 минути Винъс Уилямс (САЩ), която имаше до момента пет трофея на „свещената трева“ - 7:5, 6:0. Преди две години Мугуруса бе също финалистка, но тогава загуби от Серена Уилямс, по-малка сестра на Винъс.

За испанката това е втора титла от Големия шлем, след трофея на „Ролан гарос“ през 2016-а.

Това бе пети сблъсък между двете, като за първи път Гарбине надви американката по-рано през годината на клей в Рим.

Преди това 37-годишната Винъс имаше три успеха срещу Мугуруса, но не успя отново да я победи и да стане най-възрастната шампионка на „Уимбълдън”, където игра първи финал от 2009 г. По-голямата от сестрите Уилямс спори за титлата и на откритото първенство на Австралия през януари, където отстъпи на сестра си. За последно Винъс игра два финала на Големия шлем в един сезон през 2003 година.

За трофея Мугуруса взема 2,2 милиона паунда ($2,5 млн.) от наградния фонд и 2000 точки за световната ранглиста. А Винъс прибира 1,1 милиона паунда и 1300 точки.

Преди сблъсъка Уилямс отнесе глоба от 7500 долара от организаторите на турнира. Американката е санкционирана, защото е отказала индивидуално интервю на BBC след победата над Йелена Остапенко (Латвия) на четвъртфиналите. Това не е първият случай, в който каката си пати за своеволията да не се яви пред медиите. През 2016-а тя е глобена с $5000, след като не дойде на пресконференция при отпадането й на старта на откритото първенство на Австралия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт