Испанските власти извършиха обиски заради референдума на Каталония

Испанският съд е наредил на полицията да претърси печатница и два офиса на регионален вестник в Каталония във връзка с обявения за нелегален референдум за независимостта на проспериращата североизточна провинция.

Съд в Барселона съобщи в събота, че полицейските обиски са извършени в петък в градовете Валс и Константи като част от разследване за възможно неподчинение и злоупотреба с публични средства от каталунски политици. Местният вестник „Ел Валенц“ съобщава, че четирима агенти на полицията са влезли в негов имот.

Президентът на Каталунската автономия Карлес Пуигдемон, който води кампанията за независимостта, съобщи, че полицията не е търсила бюлетини, а "повод за бой“. От съда не уточниха каква е била целта на обиските.

Конституционният съд в Испания , приети от парламента на Каталунската автономия тази седмица, оформящи правната рамка за референдума за независимост от 1 октомври. Прокуратурата също така обвинява Пуигдемон и други членове на правителството му в неподчинение, злоупотреба с власт и средства.

Управляващата коалиция в Каталония, която се е обявила за независимостта смята, че референдумът е задължаващ и сочи, че ако отговорът „да“ спечели, това ще доведе до независимост от Испания до 3 октомври, независимо от избирателната активност.

Конституционният съд на Испания преди реши, че единствено националното правителство има права до свиква референдум по отделяне и че всички граждани на Испания трябва да гласуват, ако става дума за въпроси, свързани със суверенитета и териториалната цялост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа