Испанският парламент одобри ексхумацията на Франко

Испанският парламент одобри проектозакона на правителството за ексхумация на тленните останки на Франциско Франко от монументалния комплекс „Долината на падналите“. Предложението на социалистическото правителство на премиера Педро Санчес бе прието със 172 гласа „за“, два „против“ и 164 „въздържал се“, пише El Pais.

Инициативата първо бе одобрена от Кабинета в края на август и бе една от първите мерки, анонсирани от правителството на Санчес, когато то дойде на власт в началото на юни при спечелването на вота на недоверие срещу бившия министър-председател Мариано Рахой от Народната партия. Социалистите имат само 84 депутати в 350-местния парламент и премиерът се нуждае от подкрепата на други партии, за да прокарва законите си.

Народната партия (НП) и другите дясноцентристи – „Сиудаданос“ вече бяха обявили, че ще гласуват „въздържал се“ по този въпрос, а по-късно се оказа, че двамата депутати на НП, които са гласували „против“, са искали да отбележат „въздържал се“.

Декрет внася поправки в приетия през 2007 година Закон за историческата памет, приет от предишното правителство на социалистите с цел да се изцерят някои от раните, останали от Испанската гражданска война (1936 – 1939 г.) и последвалата диктатура на Франко.

След вота премиерът Санчес написа в „Туитър“: „Справедливост. Памет. Чест. Днес Испания направи историческа стъпка към възстановяването на правата на жертвите на франкизма. Днес нашата демокрация е по-добра“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа