Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор)

В петъчния си брой испанският „El Periodico” излезе с публикация със заглавие: “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България”.

Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Прокуратурата и МВР не са сезирани от властите в Испания

Испанско издание написа пиеса за пране на пари в Барселона с българско участие. Най-неочаквано в последно действие се появява и българският премиер Бойко Борисов. Позовавайки се на неясни факти от испанската полиция, в. „El Periodico” мъчително се опитва да направи връзка между българския премиер и схема за престъпления.

“Труд” се свърза с прокуратурата в Каталуния, откъдето директно казаха да се търси „El Periodico” за информация по случая. Но тъй като “Труд” прави разлика между реални и художествени събития, се отказа да търси повече подробности за художествената пиеса на испанското издание.

“Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Ходил съм като кмет преди 15 години в Барселона”, коментира премиерът Бойко Борисов от Брюксел.

Министър-председателят обясни, че няма нищо общо с фирмите, за които се говори, както и че са подбрани хора, които не е виждал от 15-20 години.

“Към този момент никоя служба не ме е потърсила, за да ме запита дали това е вярно. Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота”, каза Борисов. На въпрос дали смята, че президентът Румен Радев стои зад тези това, Борисов заяви: “Не аз, а вие го казвате. Аз имам много съседи”, подчерта той.

Премиерът припомни, че същите неща, които са описани от каталунското издание, са разказвани по време на кампанията на БСП за евроизборите. “Децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са в Европарламента, ги говореха тези неща. Това беше преди година, тогава отговорих”, каза Борисов. А на въпрос кого визира, посъветва да се направи разследване.

По думите му атаката срещу него е започнала от 2015 година и е продължила през 2016 и 2017 г.

“Ако имах и най-малко участие в нещо подобно, то със сигурност щях да дам оставка. Няма да ме разколебаят - ще строим и ще работим още една година, толкова имаме”, категоричен бе премиерът.

На въпрос защо МС не е отговорил на писмата на испанските журналисти, Борисов посочи, че дори и ТАСС са заявили, че не е имало доказателства за испанския материал.

“Беше подготвено, знаехме го, чакахме го, пикът трябваше да бъде в сряда. Аз ги разбирам ченгеджийските номера, трябваше всеки ден да излиза по нещо, но нещо се обърка”, обясни премиерът. По думите му тези статии са поръчани от хора, които са целели “шествието на 19 февруари в София да е пикът”.

Борисов припомни и, че е носител на Червения кръст на испанската полиция. И посъветва журналистите от El Periodico да го добавят в публикацията си.

“МВР няма информация за разследване на испанските власти срещу премиера Бойко Борисов”, коментира по-късно министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

От българската прокуратура съобщиха, че не са сезирани от испанските власти.

 

Сигналът бил подаден от сдружение БОЕЦ през март 2019 г.

В петъчния си брой испанският в. „El Periodico” излезе с публикация със заглавие: “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България”. Според изданието каталунските власти разследват преводи на огромни суми, които са със съмнителен произход. Милионите се приписват на “руска връзка” през България с краен получател фирми, свързани с българката Борислава Йовчева, бивш модел, която живее в Барселона в голяма къща във вилната зона Esplugues de Llobregat.

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от 20 март 2019 г. от българското гражданско сдружение БОЕЦ. В него се твърди, че Йовчева и семейството є живеят в луксозна вила. Споменава се и за предполагаемата връзка с българския премиер.

Полицаи от звеното за икономически престъпления са следили и снимали къщата, в която според сигнала живее Йовчева. Според тяхното определение става въпрос за “луксозно жилище с охрана и модерна система за наблюдение” в квартал Esplugues de Llobregat в Барселона. В хода на разследването се е установило, че къщата, която има и басейн, е закупена през 2013 г. на цена 3 млн. евро. Тя е на името на Numin Invest SL. Борислава Йовчева е администратор на фирмата от януари до юни 2013 г.

Испанското издание твърди, че на 13 февруари е отправило запитване към кабинета на премиера, но не е получило отговор.

По темата за къщата в Барселона, Борисов говори преди две години и коментира по следния начин: “Ако я намерят (б. а. - къщата в Барселона) - да я вземат”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България