Испански дипломати: Мадрид загуби битката на медииния фронт срещу Барселона

Испански дипломати са притеснени заради увеличаването на разпространяваните от каталунските власти фалшиви послания. Според тях стратегията на централните власти в Мадрид за справяне с кризата в региона е закъсняла и импровизирана, пише El Pais.

Едва в края на септември испанското МВнР е засилило връзките си с международните медии и с посолствата си в чужбина. Разпространени са шест документа, които представят някои от основните идеи, които посланиците да използват при интервюта пред местни медии. Министерството е дало нареждане на испанските посланици да провеждат преки срещи с журналисти.

В самото испанско правителство се признава, че битката за спечелването на международното отразяване на кризата в Каталуния е загубена: най-вече заради това, че такава не е била водена. Според дипломати Испания се е провалила в международните медии „заради мързел и липса на координирано послание“.

Някои от тях са на мнение, че е „притеснително“, че „толкова много години изминаха без бързо и категорично обясняване, че исканията на каталунските сепаратисти“ са напълно недемократични, както и да се подчертае, че Испания е демократична, колкото и другите страни в региона.

Самите международни кореспонденти признават, че при идването си в Испания да отразяват случилото се, се сблъскват със сериозни проблеми при откриването на правителствени представители, които да им дадат своята версия за фактите. Точно обратното е положението що се отнася до представителите на регионалното правителство в Каталуния.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа