Истанбул готви митинг с участието на 3,5 милиона души и над 13 хиляди охраняващи полицаи

Според турските медии се очаква на митинга в Истанбул да присъстват около 3.5 милиона души. Огромни екрани, които ще бъдат инсталирани във всичките 80 провиниции на Турция, ще препредават митинга от "Йени капъ". Над 13 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната. Редица булеварди и улици ще бъдат блокирани. Автобуси и кораби ще превозват безплатно участниците на митинга, който ще започне в 17 часа.

В Истанбул се свиква залючителен митинг под наслов "Демокрация и герои", част от серията демонстрации в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган след неуспешния опит за преврат миналия месец. За пръв път в обща проява ще участват лидерите и симпатизантите както на управляващата Партия на справедливостта и развитието, така и на опозиционните партии, което беше немислимо преди 15-и юли, предаде БНР.

Ердоган лично покани лидерите на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу и на Партията на националистическото действие Девлет Бахчелида присъстват на митинга и да произнесат речи. Кълъчдароглу отначало отхвърли поканата, критикувайки президента в неглижиране на критиките и препоръките на НРП по отношение на указа за извънредното положение и законовите промени. Но премиерът Бинали Йълдъръм отиде лично при Кълъчдароглу, за да му предаде посланието от Ердоган, че ще бъдат взети под внимание препоръките. След това опозиционният лидер обяви, че ще присъства на митинга, на който ще се стекат и хиляди симпатизанти на Републиканска народна партия. Ердоган публично благодари на опозиционните лидери за жеста.

На митигна ще присъстват всички членове на правителството, както и много депутати. Девлет Бахчели предупреди своите хора да носят само националните флагове.Никакви партийни символи, митингът е общонародна проява в името на родината, в защита на демокрацията и в памет на геройски загиналите в метежа, заяви той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа