Истинските цензори днес искат оставката на Емил Кошлуков

Кошлуков няма нужда от защита. Защото винаги е бил срещу системата, т.е. срещу безличието и лицемерието. Без значение, дали годината е 1989-та, 2001-ва или 2018-та. Фактът, че 30 години е в обществения живот, било то като активен участник в демонтирането на тоталитарния режим, било в политиката, медиите или шоубизнеса, показва, че е човек, който винаги е съумявал да предложи алтернативна гледна точка и собствено мнение. Направи го и в последната половин година, с участието в конкурса за генерален директор на БНТ и след това, когато прие поканата на новия шеф на обществената телевизия Константин Каменаров.

“Протестът” срещу Кошлуков бе планиран за лятото, но бе отложен. Временно. Това се разбра още в момента, в който бившият политик, доскорошен телевизионен водещ и някогашен бунтар на студентите подписа договора си като програмен директор на БНТ 1, а после и като водещ на актуалното обзорно предаване “Още от деня”.

Същите кръгове, които признаха, че Емил Кошлуков се е представил респектиращо на изслушването пред Съвета за електронни медии, вече цял месец провеждат кампания по неговото дискредитиране. Те са известни – подсъдими олигарси и техните марионетки в нискочитаеми сайтове, които са се превърнали в морална полиция на днешното ни общество. Маниакално и субсидирано мотивирани да унищожават репутации, кариери, съдби, че чак са стигнали да фабрикуват фалшивата новина, че в БНТ1 имало „цензура“.

Не, няма и няма как да има цензура, не и докато тези, които “протестират” срещу нея, не успеят да я наложат. Исканата оставка на програмния директор на БНТ 1 не е нищо повече от опит за налагане на цензура, преврат срещу нормалността, срещу институционалната независимост, срещу реда и сигурността в страната, доколкото обществената телевизия има специален статут в това отношение.

Истинските цензори са тези, които днес искат оставката на Емил, защото им е неудобен. Защото Кошлуков просто иска да въведе ред в анархията, която се е настанила из студиата на ул. „Сан Стефано“ 29. И конкретно в “Денят започва с култура”. Предаване, което очевидно се е поставило в услуга на олигархичния кръг “Капитал” и производното му партийно ГМО “Да, България”. “Прегрешението” на програмния директор било в това, че поискал да се изпише срещу името на Емил Джасим – член на ръководството на “Да, България”, което не било прието от екипа. Какъв точно е Джасим? Експерт, политик или хулител на Апостола на свободата? Същият, който нарече Левски „лайно“ и че „България на Симеон на три морета“ било достойно само за слоган на рекламна фланелка. Защо продуцентите от “Денят започва с култура” не поканиха по темата за изучаването на комунизма в училище друг политик, който е експерт и учител? Нима в парламентарната група на “БСП за България” няма изтъкнат експерт като Ирена Анастасова, дългогодишен директор на столично училище. Нима няма в ГЕРБ или в останалите партии, които по волята на избирателя са в парламента. А ако не искат политици, Джасим ли е единственият учител, който трябва да има запазено място в предаването или има стотици негови колеги, които ще представят много по-грамотно темата от изхвърления от Класическата гимназия даскал, парадиращ за „интелектуалец“, със съмнителни познания по Българска история. Този “професионален” екип от “Денят започва с култура” дали не се сети, че може да покани и Кошлуков по тази тема. Най-малкото, защото е лежал в затвора преди 10-ти ноември. Не искат да го сторят, дали от липса на историческа памет и ниско ниво на професионализма, дали защото Кошлуков просто “не играе” в отбора на олигархичното задкулисие.

Тъжно е, защото кукловодите, които днес субсидират атаките срещу обществената медия, през външен натиск и най-вече през марионетките си в самата телевизия, дори не си дават сметка за щетите, които нанасят върху свободата на словото. А може би, точно това е крайната им цел. Задълбочавайки разделението в обществото, кукловодите всъщност се стараят да опазят територията, която отдавна са си “приватизирали” в обществената телевизия. За каква цензура говорим, при положение, че ако бъде извършен мониторинг на “Денят започва с култура”, а и в цялата БНТ 1, то ще излезе, че Емил Джасим веднъж е участвал като учител, друг път като “експерт” по арабските въпроси, трети път като провалил се политик, само още не е канен като защитник на “Истанбулската конвенция”, а броят на участията му надвишава многократно тези и на премиера Бойко Борисов, и на президента Румен Радев.

Къде са протестите срещу едностранчивостта на предаванията “Денят започва с култура”, в които през ден участват писатели, поети, актьори, които никога не са крили своята близост с олигархичния кръг “Капитал”?

Или какво, понеже Емил Кошлуков е отишъл в БНТ 1 и се опитва, да спаси обществената телевизия от “грантоядите”, те панически се обединяват и се втурват в атака. Защото е важно, не от друго място, а от БНТ 1 обществото да бъде зомбирано – колко важно е да се ратифицира “Истанбулската конвенция”, как и българите трябва да правят като румънците, а именно да протестират срещу всяко действие на държавните власти, което е в противовес на интересите на кукловодите. Това е БНТ 1 в последните десет години. Арогантна пропаганда и точно това, което Кошлуков се е опитва да преустанови – груба тенденциозност.

Кои протестират срещу Кошлуков ли? Извън т.нар. “екип” на очевидно тенденциозното предаване за култура!? Представете си, предаване за култура, което всъщност се занимава с политика? Та, протестиращите са “безработни” интелектуалци и “професионални” метежници, нищо повече. Ето да вземем Васил Гюров. Дали някой, извън тесния му кръг познати, все още помни, че е бил музикант. Защото в последните години го виждаме на всички протести – от летните по нудистките плажове, до зимните срещу блокирането на развитието на ски-туризма, а междувременно и по всякакви други хибридни акции. Случайно ли е, че всъщност жената на протестиращия Васил Гюров е била кандидат за депутат от “Да, България” и е активист на партията на “Зелените”, а бившата му жена - Нора Арсова чете новините по БНТ. Не е случайно, разбира се. Кой друг протестира ли? ротестърът на БНТ Камен Алипиев - Кедъра, който преди четири години искаше да пуска “неутронна бомба” върху празнуващите празника на левицата симпатизанти на БСП на “Бузлуджа”. Всъщност, когато човек види, че Кедъра протестира срещу БНТ, то най-логично е да си зададе един въпрос – кой щеше да е Камен Алипиев, ако баща му не е бил известният спортен журналист в социалистическите години Цветан Алипиев, а той дори не е успял да вземе диплома за висше. Странно е, че именно Кедъра протестира срещу Кошлуков, който имал предаване във фалиралата телевизия ТВ7, някога под контрола на банкера-беглец Цветан Василев. Нищо повече от лицемерие, най-малкото, защото собствената съпруга на Алипиев също е работила в ТВ7. Отделна е темата, че Кедъра като много от “лицата” на БНТ 1 заработват солидни хонорари от всевъзможни халтури, нещо, което е немислимо за колегите им от частните телевизии. Но това е “тайна”, мръсна тайна.

Ами, кой е Иво Прокопиев, чиито поръчкови издания водят най-яростната кампания по направлението Кошлуков – програмен директор на БНТ 1. Ако не син на баща си – дългогодишен служител на УБО и управител на резиденция, често посещавана от Тодор Живков. Пребоядисаният в „синьо“ номенклатурчик, който за една нощ от журналист стана милионер, след като Иван Костов му подари „Каолин“.

Каква ирония на съдбата! Днес срещу Емил Кошлуков протестират синовете на тези, които преди 30 и повече години, го бяха пратили в затвора. Откъдето всъщност “таралежът” е излязъл с още по-остри бодли, които тепърва трябва да се борят срещу змийската паплач на олигархичното задкулисие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари