Историкът Гай Уолтърс: Свастиката продава

Британецът е водещ на “Империята на Хитлер: Планът за след войната” и “Ловци на нацисти”

Британците са обсебени от Втората световна война

Пълно е с джънк история и конспирации

Гай Уолтърс е британски историк, журналист, автор и водещ. Писал е за най-известните медии на Острова, сред които “The Times” и “Daily Mail”. Уолтърс е автор на множество статии, научни публикации и книги, посветени на нацистите и Втората световна война. Завършилият световноизвестния английски колеж Eton историк е водещ на документалните предавания “Империята на Хитлер: Планът за след войната” и “Ловци на нацисти” по Viasat History. Новият сезон на “Ловци на нацисти” започва на 9 юли и ще се излъчва всеки делничен ден по Viasat History от 22 часа.

https://youtu.be/rMMo30HnqOM

- Мистър Уолтърс, защо избрахте нацизма за основен фокус в кариерата Ви на историк, жунралист и водещ?

- Стана съвсем случайно. Започнах кариерата си като жунралист в Times и попаднах на невероятна история за 30-40 британски членове на SS. Интересувах се какво ги е накарало да се присъединят към нацистите и се вдъхнових да напиша книга. После написах още няколко трилъра, вдъхновени от Втората световна война и нацистите. Единият ми роман беше за Олимпийските игри в Берлин - за тримата атлети, които през 1936-а се състезават помежду си, а после се сражават във войната.

По-късно исках да напиша книга за Олимпийските игри в Москва през 1980-а и да разгледам периода на Студената война. Но проблемът с издателския бизнес във Великобритания е, че кориците със сърп и чук не се продават толкова добре, колкото тези със свастика. Свастиката продава. И така, моят издател ми каза: “Не може ли да напишеш поне още една книга, на чиято корица да може да сложим свастики?”Британците са обсебени от Втората световна война. Сега вече планирам следващата ми книга да е именно за тази обсесия като напълно разбирам, че аз съм част от проблема като автор на множество книги по темата.

- На какво се дължи това?

- Втората световна война и победата над нацистите е голям момент за британския народ. След този преломен етап в историята империята се разпада и силата на Англия в света намалява. Но фактът, че първи се опълчваме срещу Третия райх и в един момент сме сами срещу нацистите си остава повод за гордост. И мнозина го свързват и с ролята на Британската империя като световна сила по онова време. Също така хората обичат големите и значими битки, а едва ли има нещо по-значимо и голямо от победата над Хитлер. Друга причина е самата нацистка иконография. Като символ свастиката притежава огромна сила.

А Студената война не е Британска война. Страната ни е частично въвлечена, но не играе основната роля. Това е между САЩ и СССР.

- Но именно британците направиха черната комедия “Смъртта на Сталин” - един от най-интересните филми за Студената война...

- Точна така, това беше фантастичен филм и проработи заради превъзходното чувство за хумор. Този филм можеше също толкова успешно да бъде позициониран в нацисткия бункер през 1945-а в Берлин и да се казва “Смъртта на Хитлер”.

- Срещате ли като историк мнного погрешни теории за Втората световна война и Хитлер?

- О, да. Пълно е с джънк история и конспирации. Спомням си един ужасен документален филм, в който се говори как Хитлер избягал от бункера и се заселил в Аржентина. Абсолютни глупости.

- Как се почувствахте по време на първото си посещение в “Аушвиц”?

- Бил съм в другите лагери на смъртта, но идеята за посещение на “Аушвиц” винаги ме е притеснявала заради броя на туристите. Когато си посветил огромно време да изучаваш един определен исторически период, започваш да усещаш определено собственическо чувство. И изведнъж си представяш туристи с розови тишърти, които си правят селфита в “Аушвиц”. За щастие нямаше такова нещо по време на нашето посещение. Всички се държаха с уважение, което ме изненада приятно. Посещението на “Аушвиц” е момент за отдаване на почит към жертвите. И нещо, което завинаги остава с теб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино