Историци и доброволци събраха старите символи на тоталитарното минало

Когато Варна беше град Сталин

Слънчевите очила от средата на миналия век могат да минат за модни и сега

Една уникална изложба със символите на тоталитаризма от времето, когато Варна беше град Сталин, откриха в Регионалния исторически музей.Годините са от 1949 до 1956. Градът се наименува на името на Йосиф Висарионович по времето на тогавашния кмет Гено Гутев, когато е въведена и купонна система поради дефицита на хранителни продукти.

Показани са 21 фотодокументални табла със снимки и документи, както и 80 оригинални експоната от отдел "Най-нова история" под ръководството на главен уредник Златка Антова. Посетителите могат да видят велосипед "Диамант", ,радиоприемник "Септември" шевна машина от 50-те, рокля от операта "Аида", изпълнявана на сцената през 1956 г., тетрадка за спомени-лексикон, лента "Отличник", попивателна и шише за мастило, дървени и пластмасови играчки, домино, банкноти и монети от емисии 1951-54 г. облигации, свидетелства за раждане и брак с печата на град Сталин, разпределителна карта за облекло и обувки, козметика и бански. Изложените слънчеви очила потвърждават, че модата при тях се връща от 50-те години на миналия век и др.

През това време форсират развитието на тежката индустрия и се изгражда корабостроителният завод "Георги Димитров". Прави се първа копка на курорта "Златни пясъци" и се строи първият хотел в "Св.Константин", преименуван тогава на "Варна". Изложбата"Аз бях жител на град Сталин" е по проекта, финансиран по програма "Европа за гражданите " на ЕС, направление "Европейска памет за миналото". В него участваха градовете в Източна Европа, носили името на съветския вожд-Брашов/Румъния/, Дунайварош/Унгария/, Кучова/Албания/ и Катовице/Полша/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България