Историческият музей в Търново показва в изложба забравени снимки и гравюри

Уникалните фотоси са от Руско-турската война

Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново на 19 февруари експонира пред Факултета по Изобразително изкуство изложбата „Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война (1877-1878 г.)”. Експозицията е посветена на 140 години от подписването на Сан Стефанския мирен договор и края на Руско-турската Освободителна война.

Тя съдържа 18 визии, изработени на винил. Представени са гравюри, публикувани от френското издание „L,Univers illustre” по време на войната. Част от тях са слабо познати или забравени от обществото и са предоставени за мултиплициране от Национално движение „Русофили”.

В изложбата са използвани и снимки на военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, които са част от колекцията на Иво Хаджимишев. Те бяха любезно предоставени от техния собственик.

Акцентите в мобилната изложба са поставени на посещението на великия княз Николай Николаевич в Търново през юни 1877 г., на присъствието на 14-та руска дивизия, на Гвардейската гренадирска бригада и Лейбгвардейският Финландски полк в старата столица. Във фокуса на обектива попадат щаб-квартирата на руския император в с. Горна Студена, позициите на руската артилерия при Корабия, пленени турски войници и офицери, кубански казаци от императорската охрана и т.н.

Автори на изложбата са доц. Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България