Историческо споразумение след 52 години гражданска война в Колумбия

Хуан Мануел Сантос и Родриго Лондоньо-Тимошенко, Колумбия

Правителството на Колумбия и бунтовниците от Въоръжени революционни сили на Колумбия /ФАРК – марксисти/ подписаха историческо мирно споразумение, слагащо край на гражданската война в страната. Конфликтът продължи повече от половин век и коства живота на четвърт милион души, предаде БГНЕС.

Президентът на страната Хуан Мануел Сантос и Родриго Лондоньо, известен още с партизанското си име Тимолеон Хименес или Тимошенко, подписаха споразумението от 297 страници на тържествена церемония в град Картахена. Водачът на ФАРК поиска за пръв път прошка от „жертвите на конфликта, който от половин век разкъсва страната и чиято жертва станаха стотици хиляди – убити или изчезнали.

От своя страна президентът Сантос приветства с добре дошли в демокрацията на бунтовниците от ФАРК. Двамата подписаха споразумението за мир с оловна писалка, направена от куршум.

Родриго "Тимошенко" Лондоно, командир на ФАРК: "В името на ФАРК поднасям искрени извинения на всички жертви на конфликта за всичката болка, която сме причинили в тази война."

В отговор държавният глава изказа оптимизъм за бъдещето на обединена и помирена Колумбия.

Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия: "Господин Родриго Лондоно и всички членове на ФАРК, когато започнете вашето пътуване към това да станете политическо движение без оръжие, следващо правилата на справедливостта и истината, като държавен глава на нашата обична родина аз ще ви приветствам в демокрацията."

На събитието присъстваха десетки чуждестранни официални лица, сред които генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и държавните глави на 15 американски страни. От Европейския съюз приветстваха подписването на историческото мирно споразумение, като официално премахнаха ФАРК от списъка си с радикални терористични групировки.

Американският държавен секретар Джон Кери обяви, че Конгресът на Съединените щати ще разгледа възможността да последва този пример и да премахне бившата колумбийска бунтовническа организация от своя терористичен списък.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка