Историята на Балчик оживя на фасадата й с 3D филми

Вековна мелница става хит за сватби край морето

Освен Двореца на бившата румънска кралица и голфигрищата, възстановената над 100-годишна мелница в Белия град става хит за атрактивни сватби край морето. Обновената красива сграда на брега ще приюти ритуалната зала на община Балчик, съобщи за "Труд" зам.-кметът Димитрин Димитров.

Напливът е голям, само за тази година заявките за венчавки са близо 200, а от сега графикът до септември 2018г. е пълен. Младоженците са от цяла Европа, Канада, Индия и Япония.

Фасадата на балчишката мелница се превърна в огромен екран, на който премиерно показаха онази вечер 10-те видеоклипа с историческите и културни забележителности на древния град. Атрактивната визуализация на седемте цивилизации край морето тук, е направена по общ проект между община Балчик и община Мангалия по програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г с финансов ресурс от близо 1.5 млн. евро.

3D филмите с продължителност по 2 минути ще се въртят за туристи и гости на града до края на лятото. Кадрите показват храма на Великата майка на боговете-Кибела, късноантичната крепост "Дионисополис", страховитото земетресение в средата на VIв. и огромната вълна, която залива града, Ботаническата градина, Двореца"Тихото гнездо" и др.

Балчишката мелница, строена през 1909 г.,е паметник на културата и с европейско финансиране от над 5.5 млн.лева е превърната в културен и туристически център на града.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – [email protected] И [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони