Италианският парламент трябва да одобри проктобюджета за 2017-та

Ако италианският премиер Матео Ренци загуби своя конституционен референдум, бих очаквал поредица от събития, които ще повдигнат въпроси относно участието на Италия в еврозоната.

До края на деня Горната камара на италианския парламент трябва да приеме проктобюджета за 2017-та година. От това зависи, оставката на премиера Матео Ренци да бъде окончателно приета от президента на страната Серджо Матарела, предаде БНР.

Тъй като оставката на Ренци е временно задържана от президента на Италия Серджо Матарела до окончателното приемане на проектобюджета, се направи всичко възможно това да стане по-скоро, с цел преодоляване на политическата криза след конституционния референдум.

Днес, от 13 часа българско време, започва дискусията и след това вотът по проектобюджета в Сената, приет от Камарата на депутатите в края на ноември. Очакванията са Сенатът да го приеме до края на деня и оставката на Матео Ренци да стане действителност. Президента на Италия Серджо Матарела цели стабилност и първата възможност за съставяне на ново правителство е да връчи мандат на представител от управляващите демократи от партията на Ренци, посочен от самия Ренци. Ако се наложи служебно правителство, се спрягат имената на председателя на Сената Пиетро Грасо и това на финансовия министър Пиер Карло Падоан.

Конституционният съд реши да преразгледа новия изборен закон на 24-ти януари догодина, срещу който има жалби, че е некоституционен. Едва след това може да се говори конкретно за евентуални предсрочни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа