Италианският премиер: Щеше да е грешка да въведем незабавно тоталното блокиране на страната

Джузепе Конте днес бе приет от папа Франциск в резиденцията му във Ватикана. Конте даде интервю по телефона за пратеника в Рим на испанския в. "Ел Паис" Даниел Верду. В него политикът предупреди, че Европа се доближава до точката, след която няма да има връщане назад в доверието на гражданите към нея, информира Канал 3.

По отношение на това кога предвижда да отпадне карантината в Италия, Конте заяви: "Трябва да подхождаме според условията. Щеше да е грешка да въведем незабавно тоталното блокиране на страната. Невъзможно е да се предвидят икономическите последици от подобен мащаб, трябва да става постепенно".

На въпрос каква е ситуацията в Италия в момента и близо ли е преодоляването на най-тежкия момент, премиерът отговори: "Намираме се в най-тежката фаза. Трудно е да се правят точни прогнози, експертите остават предпазливи, но е разумно да се мисли, че сме близо до пика в епидемията. В събота жертвите ни надхвърлиха 10 000 души, от това много ни боли и то трябва да предупреди международната общност".

Но същевременно също вчера имахме и рекорден брой излекувани – 1434 (за едно денонощие). Искаме да излезем колкото се може по-бързо от тази криза, за да можем, освен всичко останало, да успеем да помогнем с лекари, респиратори и предпазни облекла и други страни, като Испания, отбеляза Джузепе Конте.

Според него е трудно е да се каже каква е формулата, която дава най-добри резултати. "Само мога да изброя мерките: максимално твърда реакция, абсолютна прозрачност пред гражданите и постепенни пропорционални мерки според адекватните критерии. И най-вече винаги да се следват насоките на най-добрите учени, след тях се взима политическото решение".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа