Италианският референдум държи ключа към бъдещето на еврото

Ако италианският премиер Матео Ренци загуби своя конституционен референдум, бих очаквал поредица от събития, които ще повдигнат въпроси относно участието на Италия в еврозоната.

На 5 декември Европа може да се събуди изправена пред реална заплаха от разпадане

След Брекзит и Доналд Тръмп се гответе за завръщане на кризата в еврозоната. Ако италианският премиер Матео Ренци загуби своя конституционен референдум на 4 декември, бих очаквал поредица от събития, които ще повдигнат въпроси относно участието на Италия в еврозоната.

Причините, залегнали в основата на тази изключително тревожна възможност, нямат нищо общо със самия референдум. Най-важната от тях е икономическата ефективност на Италия от приемането на еврото през 1999 г. насам. В Италия общата факторна производителност, т.е частта от икономическото производство, която не се обяснява с вложения труд и капитал, е спаднала с около 5 процента, докато при Германия и Франция тя се е покачила с около 10 процента.

Втората причина е, че ЕС не успя да изгради подходящ икономически и банков съюз след кризата в еврозоната през 2010-2012 г., а вместо това наложи затягане на коланите. Ако искате да знаете защо Ангела Меркел не може да бъде лидер на свободния свят, няма защо да търсите други примери. Германският канцлер не можа дори да поведе Европа, когато тя се нуждаеше от това.

Съчетанието на тези две причини е водещ фактор за постепенното засилване на популизма в Европа. В Италия има три опозиционни партии и всички те подкрепят излизането от еврозоната. Най-голямата и най-влиятелна е движението “Пет звезди”, което трудно се вписва в обичайната класификация между ляво и дясно. Втора е “Форца Италия”, партията на Силвио Берлускони, станала яростен противник на еврото, след като бившият премиер бе свален от власт през 2011 г. Трета е сепаратистката “Лега Норд”. В демократичните страни е нещо обичайно опозиционните партии в крайна сметка да идват на власт. Очаквайте същото да се случи и в Италия.

Референдумът е важен, тъй като би могъл да даде допълнителен тласък по пътя за излизане от еврото. Ренци заяви, че ако загуби, ще подаде оставка, което би довело до политически хаос. Инвеститорите могат да стигнат до извода, че играта е приключена, и на 5 декември Европа да се събуди изправена пред непосредствена заплаха от разпадане.

Във Франция вероятността за победа на Марин льо Пен на президентските избори вече не е просто отдалечен риск. От всички кандидати, които са заявили участие, тя е най-добре подготвена. Има някои, които биха могли да я победят, като Еманюел Макрон, бившия реформистки министър на икономиката, който обяви кандидатурата си в сряда. Но той може и да не стигне до последния кръг на изборите, защото му липсва партиен апарат. Ако г-жа Льо Пен станe президент, тя обеща да проведе референдум за бъдещето на Франция в ЕС. Ако този референдум доведе до Фрекзит, на следващата сутрин с Европейския съюз ще е приключено. Както и с еврото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари