Италия и Франция се скараха заради пристанище

Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон разяри Италия, след като временно национализира важно пристанище, за да предотврати придобиването му от италианска компания. Конфликтът между съседните държави показва нарастващото разделение между членките на ЕС, пише британското издание The Daily Express.

Италианските министри са бесни, че Макрон национализира пристанището STX France, което се намира на атлантическия бряг, заради това, че двете страни не се разбраха да са съвладелци на обекта. От Рим вярват, че френският президент, който в предизборната си кампания се обявяваше за про-бизнес кандидат, се е извъртял, след като блокира опита на компанията Fincantieri да придобие пристанището.

Макрон, който е бивш Министър на икономиката и инвестиционен банкер, обещаваше, че ще либерализира френската икономика, но въпреки това, блокира опита на италианската държавна корабостроителна компания да поеме контролния пакет от акциите на пристанището в Сен Назер.

В опит да постигне своето, Макрон първо постави ултиматум на Италия – да разделят владението на обекта в пропорция 50:50. Италианците имаха време за отговор до петък (28.07). Италианците отказаха офертата, позовавайки се на предишно споразумение с социалистическото правителство на Франсоа Оланд. Сделката предвиждаше италианската Fincantieri и CR Trieste да придобият 55 процента от пристанището.

Конфликтът между двете съседки се разрази, след като STX, Южнокорейска компания, която притежаваше пристанището, фалира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа