Италия опитва да избегне избори

Президентът Серджо Матарела настоява до дни да бъде сключена сделка за ново правителство на Италия.

Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Президентът иска бърза договорка за правителство

Слухове за първа жена премиер

Италиански партии опитват да избегнат провеждането на предсрочни избори чрез съставяне на правителство в настоящия парламент, като най-голям поборник на такова развитие на кризата е президенът Серджо Матарела, предаде Ройтерс.

Близък до държавния глава източник споделил пред агенцията, че Матарела очаква да бъде формирана управляваща коалиция в следващите няколко дни.

До кризата се стигна, след като във вторник премиерът Джузепе Конте подаде оставка, хвърляйки вината за падането на кабинета върху вицепремиера и лидер на крайнодясната „Лига” Матео Салвини. В началото на месеца той обяви управляващата коалиция с антисистемното движение „Пет звезди” за мъртва и поиска нови избори.

„Пред президента изразихме желанието си за формиране на различно мнозинство”, каза лидерът на опозиционната Демократическа партия (ДП) Никола Дзингарети след среща сутринта с Матарела, проведена в рамките на консултациите с политическите сили.

Преди това Дзингарети получи мандат от ръководството на левицата за съставяне на коалиция с „Пет звезди”, като ДП постави пет условия за това, сред които лоялно членство на Италия в ЕС и отмяна на антиимиграционната политика на Салвини. Именно тя обаче трупа подкрепа за

неговата „Лига”, която в момента е първа сила с около 40% одобрение.

ДП освен това искат нов премиер, като според някои съобщения ще бъде номинирана жена, която би била първата дама на този пост в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа