Италия плаши да спре €20 млрд. за ЕС (Обзор)

Луиджи ди Майо

Еврокомисията обяви, че няма да отстъпи пред заплахи

“Оста на желаещите” търси решение за кораба “Дичоти”

Луиджи ди Майо заплаши Италия да замрази годишните си вноски в бюджета на ЕС, ако не се намери решение за мигрантите на кораба “Дичоти”, които Рим иска да бъдат разпределени в други страни от ЕС.

Италианският вицепремиер и лидер на популисткото движение “Пет зведи” Луиджи ди Майо заплаши страната му спре вноските си в бюджета на ЕС, ако други държави от съюза не се съгласят да приемат мигрантите на борда на кораба “Дичоти”, предаде Ройтерс.

Корабът на италианската брегова охрана е на пристанището на Катания от близо седмица, но Рим не разрешава на спасените на борда му почти 180 преселници да слязат на италианския бряг. В четвъртък под обществен натиск вицепремиерът Матео Салвини позволи на непълнолетните мигранти (27 на брой) да слязат от “Дичоти”.

Именно сагата около кораба стана повод за свикването на вчерашната мини среща на върха на 12 евродържави от “оста на желаещите”, които трябваше да обсъдят механизми, по които спасени в Средиземно море мигранти да бъдат приемани на определени пристанища в Европа.

В навечерието на срещата обаче Ди Майо втвърди тона към Брюксел. Той констатира, че “мекият подход не работи”, затова ще се наложи да прибегне към “твърд подход”. “Ако няма резултат от срещата за разпределянето на мигрантите от “Дичоти”, “Пет звезди” и аз няма да имаме желание да даваме по 20 млрд. евро на ЕС всяка година”, обяви Ди Майо във видео, публикувано на профила му във фейсбук.

В отговор Еврокомисията заяви, че ще следва правилата за управление на миграцията и няма да отстъпи пред заплахи като тези, които отправи Ди Майо. “ЕС е общност на правила и действа на основата на правила, а не на заплахи”, посочи говорителят на ЕК Александър Винтерщайн, като подчерта, че “намирането на решение за хората на “Дичоти” е наш основен приорит”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа