Италия с минимален доход за бедните

Над 5 млн. италианци ще получават по 780 евро на месец

Средствата могат да се използват за продукти от първа необходимост

Правителството на Италия ще започне да изплаща по 780 евро на месец на над 5 милиона граждани на страната, които живеят под прага на бедността, в рамките на схема за т. нар. “граждански доход”, съобщават европейски средства за масова информация. Програмата ще ще коства приблизително 7,1 млрд. евро на бюджета в първата си година на прилагане, обръщат внимание експерти.

Схемата беше част от предизборната платформа на ляво-популисткото движение “Пет звезди”, на вицепремиера Луиджи ди Майо, което управлява в коалиция с крайно-дясната “Лига” на Матео Салвини. Програмата представлява нова схема за социални помощи, съгласно която одобрените домакинства получават предплатени кредитни карти, които държавата ще “зарежда” всеки месец със сумата от 780 евро. За субсидиите могат да кандидатстват всички хора, живели най-малко десет години в Италия, с годишен доход под 9 360 евро. Средствата могат да се използват за покупката на хранителни продукти от първа необходимост, плащане на сметки за комунални услуги и наеми, но не и за покупки на луксозни стоки. В замяна, кандидатствалите за новите държавни помощи, се ангажират, съобразно възможностите си, да се включат в различни обучения и преквалификации, които да им позволят да са по-конкурентоспособни на пазара на труда в Италия.

По повод въвеждането на програмата италианският премиер Джузепе Конте изрази в четвъртък оптимизмът си, че тя ще се отрази като сериозен стимул за икономиката на страната. Третата най-голяма икономика в Еврозоната, Италия, е също така и на трето място в ЕС по най-високо ниво на безработица, което през януари тази година надхвърляше десет процента, припомнят наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа