Ицо Хазарта - Санитарят

Само за часове, след като се появи в Youtube “Браво!” - новото парче на хип хоп легендата, а вече и ветеран – Ицо Хазарта, се превърна в сензация, премина в незаобиколимо събитие, за да почива на върха на класациите с повече от два милиона гледания, раздробявайки хегемонията на чалгата. Днес “Браво!” е на второ място “в набиращи популярност” в Youtube видеоклипове между чалга романтиката на Галин и Лидия “Няма да ми мине” и притеглящият към трапезата хит на Азис - “Бягай, жено!”.

Христо Христов Петров е име, което подсказва праволинейност и висока просвещенска дейност, отдаденост към образованието и кимаща глава в знак на съгласие с даскалите. Именно Христо Петров Петров завършва Националната гимназия за древни езици и култура “Константин Кирил Философ” и записва специалност “Публична администрация” в Нов български университет. Старт в живота, който подсказва достойна пенсия и безплатен обяд в синдикалната столова.

Христо Христов Петров обаче е всичко друго, но не и праволинеен човек, човек на хазарта, доколкото винаги залага на честността в творчеството, а това е по-рисково дори от това да заложиш на “Да! България” срещу ГЕРБ и ДПС взети заедно. Лицето Петров се превръща в хип хоп бунтаря Ицо Хазарта и никой не може да оспори бруталната откровеност на неговите текстове. Той е като хлапе, дето вижда царя гол, само че не казва, просто “Царят е гол!”, а разказва и за проктологичното лицемерие на аплодиращата го публика. Лишен е от естетиката и хигиената на “Ла шансон де жест”, в която “огледалото” е “съветник на красотата”. За него огледалото си е огледало, както и хемороидите са хемороиди. Само че към тях добавя и социалния контекст, в който хемороидите обикновено са белег на всеки слагач на властта. Роб дупедавец един вид.

Ицо започва да рапира още като хлапе с приятели, някои от които са с него и до днес - Бат Венци и Буч, с които правят хип хоп групата “Ъпсурт”. Те рядко правят парчета, но те са задължително хитове. Така, както и сега “Браво!” помете всичко още в първите часове на появата си.

Към “Ъпсурт” задължително трябва да се пришие още едно име, което присъства като режисьор на почти всички клипове както на бандата, така и на всеки индивидуален проект. Това е един друг бунтар и приятел на тримата от хип хопа – Валери Милев. Той е единственият в бизнеса, който може да визуализира трудната за възприемане от лицемерите поезия на Ицо Хазарта, който е основен автор на текстовете на Ъпсурт.

“Като се каже поезия, си представям Валери Петров, Пейо Яворов, Христо Ботев... Не мога да изброя всички – България има десетки уникални поети. На тоя фон – аз и тъпотиите ми... Понякога текстовете ми са забавни, понякога дори се случва да са смислени, но това за мен не е поезия. И не е до скромност – аз ценя това, което правя”, казва Христо Христов Петров в интервю пред Диана Алексиева за “Интервюто”.

Каквото и да казва в интервюто, каквото и да мислят хората за него, единственото нещо, което само говори за личността на Хазарта е поезията му, която той я приема за такава. Затова и публикуваме пълния текст на новия му хит. Видеоклипът доразказва контекста, затова си струва да се гледа.

Браво

Ставам в 6, мноо ме мързи

имам много работа и много ми се спи,

Треа нова песен – аре, ти я направи.

Намери ми Мими, рими, мон ами,

мани тия стари мръсотии

ела веднага ми изпей некви нови тъпотии.

Да, ма бех много време на море

и са кат се върнах един ми вика – то рапа умре.

Викам чакай бе, пусни ми ги тия талибани,

да ги чуя той ми вика – Не бе, мани мани.

Т’ва е нова мода, кефи се народа

за мене тия само абат кислорода.

Извинявай, ако тона ми е оскърбителен,

това е защото си отвратителен.

Така,от тука натам за такива безобразия,

ще има евтаназия.

Припев:

Браво, браво, браво, господине -

Хубаво ли ти е?А дано ти мине.

Браво, пътя не е лесен, рапа ти е тесен,

ела ми изпей – “Сине сине”

Треа ли да доа и да ти извада зъбите

да мое никога да нема вече твоя нова песен,

тъпотията ти нема да загине,

ма главата ми поне да си почине.

Ето ги новите БГ звезди, имате

много красиви бради,

само да питам, не ми се сърди

пееш ли или некой пърди?

Иди в “Черешката” и им сготви мое’ изкараш и некви пари

Неколко глупости произнеси

за изненада – се обеси.

Погледни го, тоя са...как ме изпревари

и направи тая хубава реклама на цигари.

Изкарѕ ли много пари? Взе ли си Армани?

Беше ли на Бали? Яде ли омари? Аре бързо кажи!

Твърде много рапъри и малко санитари,

твоето ухание е от ходенето на сафари,

кат ти гледам фейса, имало е и комари...

Бива, бива, тая твойта еуфория не спира,

от къде извира - некъде отзад извира,

мога да те популяризирам и с една секира да импровизирам

Самодивите взема ли ги от нивите?

Снима ли ги на Бали и Малдивите?

Само Господ може да ме съди,

има недостиг на животновъди.

Тре’т курви, бело и коли,

за новия ти клип вземи майка ти

и снимай белия й джип.

Да не би, да нема кой да ти даде пара?

Ти па да не ми се обиди за тва, стига са,

нема да го псувате, момчето е звезда!

Мое да не пее, ама прай хубава мусака.

Имаш нов проект? Демек си архитект?

Респект!

 

За него

Гласът на цяло поколение

Иска или не Ицо Хазарта е гласът на цяло едно градско поколение и сме му качили лентата така безмилостно високо, че всеки път трябва да надскача не само себе си, но и нашите очаквания. Добрата новина е, че 20 години след “Нон стоп” той не е загубил нито чувството си за ирония, нито това за ритъм. Бихме си помислили, че “Браво” е измислена, изпята и записана на един дъх, ако не знаехме, че Ицо е онова умно момче, което винаги брои до 10, преди да каже нещо.

Журналистът Диана Алексиева

 

Учил съм се от него

Между мен и колегите ми няма такова напрежение, каквото се раздухва по медиите. Аз съм се учил от музиката на Ъпсурт и съм им се възхищавал. Харесвам страшно много Ицо Хазарта, а знам, че и той ме харесва.

Криско, преди съвместното им турне One Love

 

Кефи ме, има усет

Аз съм против вулгаризма и простотията в текстовете. Трябва да има усет и мярка, защото като се прекрачат тези граници, това говори за комплексарщина и музикално безсилие. Кефи ме Ицо Хазарта. Това е хит, няма простотии и изсмукване от пръстите – като на Криско.

Милена Славова, певица

 

Колега

“Kакво ще кажете за песента на Ицо Хазарта, в която Ви цитира?”. - Много хубаво парче, да е жив и здрав, ще му кажа – колега!

Иван Славков-Батето приживе отговаря на въпрос за хита “Колега”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети