Ичли кюфте, езме

Кулинарните изкушения на Ориента продължават. Рецептите от далечния Изток на Зеки Гюнеш могат да се приготвят лесно и вкъщи, но можете да ги опитате и в ресторант Orient Garden. Какво можем да спретнем с булгур, прясно месо и домати, ще научите от майстора в кухнята на „Зодиак“.

 

Ичли кюфте

Необходими продукти:22-2-new

2 ч.ч. светъл турски булгур (от най-ситния)

700 г телешка и агнешка кайма

черен пипер

кимион

червен пипер

лук

орехи

сол на вкус

олио

Начин на приготвяне:

В купа залейте булгура с топла вода да го покрие, захлупете и оставете за около час да набъбне.

В тиган запържете леко каймата, добавете нарязан на ситно лук и когато омекне, добавете черен пипер, кимион, червен пипер и сол. Сложете орехите в тигана, запържете и оставете каймата да изстине.

Когато булгурът е готов, добавете нарязан на ситно лук, сол, кимион и червен пипер и месете около 30 минути.

Поръсете с малко вода булгуреното тесто и го размесете непосредствено преди оформянето на кюфтенцата, ако сте го приготвили по-рано и е изчаквало в хладилник. От каймата оформете продълговати кюфтета, завийте всяко в булгурено тесто, изпържете и сервирайте.

 

 

Езме

Необходими продукти:22-3

4 добре узрели домата

1 червена чушка

2 чорбаджийски люти чушлета

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 ч.л. лимонов сок

1 ч.л. горчив сок от нар

1 ч.л. сумак

2 с.л. зехтин

пресен магданоз

пресен джоджен

сол

едро смлян червен пипер

Начин на приготвяне:

Доматите се обелват, режат се на половинки и се изчистват от семките. Нарязват се на много ситно. Лукът се настъргва. Червената чушка и чорбаджийските чушлета също се изчистват от семките и се наситняват.

Магданозът, джодженът и чесънът се накълцват. Всичко се смесва в дълбока купа.

От лимоновия сок, сока от нар, зехтина и сумака се приготвя сос, с който се залива салатата. Подправя се със сол. При сервиране се поръсва с едро смления червен пипер

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме