И Африка ни мина по право на собственост

Индексът изследва три различни области - правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост

Стряскащо е състоянието на защитата на правото на собственост в България и вече сме след държави от Африка. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) на база международния индекс “Право на собственост”, който е разработван от Алианс “Право на собственост”.

В изследването за 2017 година са включени 127 държави, в които се произвежда 98 процента от БВП и живее 93 процента от населението по света. В тазгодишното издание на индекса България отбелязва ново дъно, се казва в доклада на ИПИ. Резултатът на страната намалява и вече не достига и половината от възможните максимални точки - 4,8 от 10 възможни точки. Това нарежда страната ни на 85-то място от 127 държави.

България е изпреварена дори от страни като Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия. Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области - правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. Индексът показва, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължава да е сред големите проблеми у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес