И Бог дарява последната си риза

Пред Коледните празници поетична вълна приижда в столичните арт зали. Не само на Коледния панаир на книгата, но в десетки други пространства за култура поетите на София представят свои новоизлезли книги. На 11 декември Боян Ангелов събра над 150 почитатели на поезията в Клуба на тракийските дружества в България, за да разкаже на изкушената от мерената реч публика, че „сред субконтиненталния ни климат / кокичетата носят бели каски...”. Той представи две свои стихосбирки, дело на изд. „З. Стоянов” – „В сянката на хоругвите” (2018) и „Последна риза” (2018).

В експозето си издателят Иван Гранитски направи обзор на двете разделителни тенденции в българската литература през последните 30 години, като акцентира на естетическите и морални конфронтации: „В тази зала истинските български писатели са добре дошли за премиерите си. Литературният процес винаги е по-сложен от неосектантските предпоставени позиции на фаготистите на джендър идеологията. Не грантовете, не яслите на задгранични фондации правят таланта, а идеите, богатата и оригинална метафорика на текста, разгръщането на благородни художествени традиции... Боян Ангелов е от тези поети, които затрудняват критиката, тъй като творчеството му е отрицание на лекото писане – на онова фриволно и сантиментално словоблудство, заливащо ни от интернет. Той е поет на дискретното внушение, на търсенето на вътрешен глас. Тук има стихове, които стъпват на античната митология и философия. Друга линия в тематиката е преклонението пред възрожденското. Третата линия се опира на екзистенциалното: драмата на отчуждението, трагедията на малкия човек, съсипан от действителността, отчаян от разпада на нравствените ценности”.

Пространен анализ на поетиката на Боян Ангелов направи проф. Чавдар Добрев: „С притихнал, скръбен говор, с подкупваща обикновеност на жеста той предпочита да нюансира фактите и събитията, които се случват в ежедневието ни. Чрез предметната обрисовка поетът намира конкретни решение на земните проблеми чрез синтетични форми за описание на пропитите от бит състояния, а метафората изпъква накрая със своята обобщителна сила”.

За книгата и приносните послания на Боян Ангелов говориха още поетът Петър Анадасаров и Георги Йорданов – ексминистър на културата. Близо час авторът раздаваше автографи на многобройните си почитатели.

От новата книга:

Боян Ангелов

Последна риза

На Иван Гранитски

Долината се вдълбава

под скала зъберовласа

и вода подобно лава

всичко в себе си отнася –

къщи, зидове и стока...

Хората крещят и гинат,

те съдбата си жестока

с ярост и със страх

проклинат...

Месечината наднича

изпод облака възчерен.

Бог, скрит в облика на птиче,

гали с полъха вечерен

хората, развиделява

храма разрушен и влиза

в наоса му, и дарява

своята

последна риза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура