И в Добрич ще разпитват деца извън съдебните зали

"Синя" стая за щадящо изслушване на деца, влезли по някаква причина в досег с правосъдието, бе открита в Добричкия окръжен съд /ДОС/. Помещението е изградено по проект от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Това е седмата "синя" стая у нас, открита по проекта. Тя дава възможност малолетни и непълнолетни да бъдат разпитвани извън съдебните зали, в спокойна и уютна обстановка и от обучени педагози, психолози и социални работници.

"Доволни сме, че нашият съд беше включен в проекта, защото сме убедени, че децата, като най-уязвимата група участници в съдебните и досъдебни процедури, се нуждаят от специална грижа, съобразена с тяхната възраст и интереси", каза председателят на ДОС Галатея Ханджиева. Тя обясни, че "синята" стая ще се ползва при наказателни производства с участието на деца, които са извършители, свидетели или жертви на престъпления. Помещението е необходимо и за гражданското съдопроизводство, като най-често това се налага при семейни спорове за родителски права, когато се търси мнението на детето при кой от двамата родители иска да остане. Изслушвани могат да бъдат и деца, жертви на домашно насилие.

За разлика от други градове, "синята" стая в Добрич е изградена в съдебната палата, което ще осигури бързина на производствата, посочи още Ханджиева. Чрез видеовръзка разговорът с детето може да бъде наблюдаван в реално време от останалите участници в процеса и да бъдат задавани въпроси от залата на експерта, който води разпита. От Дирекция "Социално подпомагане" уточниха, че за миналата година служители на отдел "Закрила на детето" са участвали в изслушването на 19 подрастващи, а от началото на тази - на още 7, като всички разпити са били по граждански дела. "Синята" стая в ДОС ще се ползва и от Районния съд, прокуратурата, полицията и социалните служби. Досега в съдебния район с такова помещение разполагаше само Районният съд в Генерал Тошево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България