И в Ямбол обявиха грипна епидемия

Училищата излизат във ваканция за 6 дни от утре

Регионалната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания в Ямбол взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на областта за периода от 18 януари (петък) до 23 януари, включително. Това съобщиха от пресцентъра на общщината.

Решението е на основание на регистрираната епидемична заболяемост от 323.85 на 10 000. В тази връзка учебните заведения в Ямбол, както и в останалите общини в областта, преустановяват дейността си за 6 дни, считано от 18 януари. Детските градини и ясли продължават дейността си, при засилени противоепидемични мерки.

Най-голям брой заболели в регион Ямбол са регистрирани във възрастовата група от 0 до 4 години - 25 от общо 223 заболели или 714.29 заболяемост на 10 000 население. Следва възрастовата група от 15 до 29 години - 38 заболели и заболяемост 391.75 на 10 000 население.

От РЗИ-Ямбол е указано да се проведат редица противоепидемични дейности - в лечебните заведения за болнична помощ да се спазват строго алгоритмите за действия при случаи на грип, да се прекратят свижданията в отделенията, задължително да се носят маски от персонала. Спират се и плановите операции, налага се строг контрол върху дезинфекцията и стерилизацията в отделенията и др.

В лечебните заведения за извънболничната помощ се прекратява дейността на детските и женските консултации.

Следващото заседание на комисията е насрочено за 23 януари (сряда) в 13.00 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони