И Дания се кандидатира за домакин на Европейската агенция по лекарствата

Датското министерство на външните работи обяви, че е предало официална кандидатура Копенхаген да стане ново седалище на Европейската агенция по лекарствата, след като Великобритания окончателно напусне ЕС. Според министерството датската столица ще осигури „най-добрата среда“ за агенцията, която в момента е базирана в Лондон, пише The Local.

България също е сред желаещите да приемат агенцията на своя територия. Според премиерът Бойко Борисов тя може да бъде разположена на територията на София Тех Парк.

Дания предлага агенцията да заеме без наем в срок от 20 години „нова, модерна и устойчива сграда с перфектна локация на по-малко от 10 минути от летището“. В кандидатурата се подчертава, че Дания има висок стандарт за живот за служителите на Европейската агенция по лекарствата, както и че има план работата на агенцията да протече плавно, докато тя се преместена от Лондон.

„Лондон бе добър дом за агенцията в течение на години. Сега трябва да намерим добро място, което да даде същата добра обстановка, за да може тя да работи в полза на европейското здраве. Вярваме, че Копенхаген може да предложи това“, посочи датският министър на външните работи Андерс Самуелсен. На свой ред здравният министър Елен Тране Ньорби посочи, че Дания има дълга история в медицинското изследване и нацията има процъфтяваща фармацевтична индустрия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа