И Дянков обвинен, превишил властта си (обзор)

И бившият финансов министър Симеон Дянков получи обвинение по делото за продажбата на държавния дял в ЕВН. Той пристигна с мерцедес в столичното следствие в 10 ч днес, престоя вътре 1 час и излезе обвинен, че като министър от май 2011 до юни 2012 г. в съучастие с Иво Прокопиев е превишил властта си, целейки да набави на “Булброкърс” - инвестиционния посредник по приватизацията, 1 276 618 лв. облага. За това деяние, нанесло вреди на бюджета за 20 829 200 лв., Дянков бил подбуден от Иво Прокопиев, който притежава облажилото се дружество чрез компанията “Алфа Финанс Груп” твърди прокуратурата.

Тази седмица и на бизнесмена Прокопиев бе предявено обвинение. И Трайчо Трайков, бившият икономически министър от кабинета “Борисов 1” бе подведен под наказателна отговорност за това престъпление. Трайков заяви за свое оправдание, че борсовата приватизация на акциите е била извън правомощията му, а Прокопиев каза, че не разбира в какво го обвиняват. Вчера Дянков и адвокатът му Марин Марковски запазиха мълчание.

В обвинителното постановление за Дянков се казва, че нарушавайки Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерството на финансите и заповедта, определяща вицепремиерския му ресор, той наредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация да възложи именно на “Булброкърс” изготвянето на приватизационна оценка на остатъчния държавен дял - 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение”. Така Дянков попречил на директора да избере независим оценител, както е указано в Закона за приватизацията. Посредникът по сделката “Булброкърс” занижил цената на обявените за продажба 51512 акции и така била ощетена държавата. Шефът му Радослав Рачев е уличен в злоупотреба с доверие.

“Дянков не е действал сам, а със съучастник Прокопиев. Има документи за съучастието им. Прокопиев е давал съвети на Дянков точно по този начин да бъдат продадени 33% държавни акции на ЕВН. Нанесената щета е за над 20 млн. лв., тя е от занижаването на цената”, обясни говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя добави: “Организирана престъпна група няма. Прокопиев и Дянков са съучастници в престъпление по служба, извършено от Дянков. Двамата създали Държавната консолидационна компания, налице са гласови и писмени доказателства за заговора.”

Обвинението към Трайков било за безстопанственост. “Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата”, зарече се Арнаудова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право