И Орбан се намеси в спора за името на Македония

Снимка; Архив

Премиерът на Унгария зае страната на ВМРО-ДПМНЕ

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, в свое видеопослание, публикувано на 2 юни, подкрепи усилията на най-голямата опозиционна партия в Македония да блокира решение на отдавнашния спор за името с Гърция. Той приветства отказът на ВМРО-ДПМНЕ да се огъне „под натиска от чуждите сили“, пише Euractiv.

Хиляди демонстранти се стекоха в центъра на Скопие в събота в подкрепа на националистическата опозиция в страната и за да изразят несъгласието си с продължаващите преговори с правителството в Атина за намиране на решение на спора за името, което пречи на страната да влезе в НАТО и на надеждите й да се присъедини към ЕС.

В своето изявление, Орбан, който също е член на ЕНП, похвали „мъдрите и смели лидери (на партията)... които не се пречупват под натиска от външни сили“.

Преговорите между БЮРМ (Бивша югославска република Македония) и Гърция са в „напреднала“ фаза, като остава да се изчистят само някои технически детайли.

Гърция иска споразумение за сложно име с географско и времево определение, което да бъде за вътрешна и външна употреба, за да се съгласи да подкрепи интеграцията на Македония в НАТО и ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят