И Румен Овчаров с обвинение за АЕЦ “Белене” (обзор)

Бившият министър на енергетиката от кабинета на тройната коалиция Румен Овчаров получи вчера обвинение за безстопанственост по делото АЕЦ “Белене”. Той ще отговаря за това, че в края на ноември 2006 г. не е упражнил достатъчен контрол върху работата на бившите шефове на НЕК Любомир Велков и на Мардик Папазян при сключването на споразумение с “Атомстройекспорт” АД за изграждането на ядрената централа с площадка “Белене”, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Обвинението идва само дни преди да изтече давностният срок за наказателно преследване срещу Овчаров за “Белене”.

Според прокуратурата споразумението било сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. Руската фирма “Атомстройекспорт” АД била ангажирана да извърши идеен проект, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство. Затова възнаграждението било в размер на 193 189 000 евро.

Към това споразумение по-късно са сключени 14 допълнения и едно договорно споразумение. Но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блок 1 и 2 на АЕЦ „Белене” не се е стигнало. От това е последвала щета за “НЕК” ЕАД в размер на 193 189 000 евро, казаха от прокуратурата. Румен Овчаров е с мярка за неотклонение “подписка”.

След излизане от следствието Румен Овчаров заяви, че е разбрал за обвинението от американското посолство. “В края на миналия месец подадохме със съпругата ми документи за американски визи. Миналата сряда ми се обадиха от консулския отдел и ми казаха, че не могат да ми издадат виза, защото имало проблем около “Белене”. Българската правосъдна система работи така - на кого ще се повдигат обвинения първо научава американското посолство”, каза Овчаров. Той добави, че е “доволен от обвинението след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Борисов”. Според адвоката му Васил Василев обвинението няма нищо

общо с правото и ако влезе в съда, Овчаров ще бъде оправдан.

Очаква се днес по казуса “Белене” да бъде повдигнато обвинение и на бившия енергиен министър в правителството на ГЕРБ Делян Добрев. Под отговорност вече са подведени бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, както и бившият енергиен министър от тройната коалиция Петър Димитров, който наследи Овчаров на този пост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право