И „Труд“ короняса Модрич и Дешан

„Труд“ участва и тази година в коронацията на футболист №1 в света след покана от организаторите. На галавечер в Лондон хърватинът Лука Модрич изпревари на върха на класацията за 2018-а Кристиано Роналдо и Мохамед Салах за приза. От 13 юли и финала на Мондиал 2018, когато бе избран за най-добър на световното, халфът на „Реал“ спечели също и приза за №1 на европейския футбол за изминалия сезон.

Боян Бойчев, представителят на нашия вестник, е единствен от България в графата „медии“. Само по един журналист от страна участва с персонална покана на ФИФА. Неговата тройка е Антоан Гризман (световен шампион с Франция и носител на Лига Европа с „Атлетико“), Модрич и Кевин де Бройне (трети в света с Белгия и шампион на Англия с „Манчестър Сити“).

За втори път „Труд“ е удостоен с подобна чест от световната централа. В анкетата участват и всички национални селекционери и капитани. Петър Хубчев постави на първо място Модрич с подгласници Еден Азар и Килиън Мбапе. Капитанът Ивелин Попов избра Модрич пред Гризман и Роналдо. Хърватинът получи 29,05 процента от общия брой гласове.

„Велика чест е да бъда сред такива легенди и да спечеля тази награда – каза победителят. - Преди всичко искам да поздравя Мохамед и Кристиано за великолепния сезон, който изиграха. Наградата не е за мен. Тя е за всички играчи на „Реал“, на националния отбор на Хърватия, за всичките ми треньори.

Единодушно българското трио гласува Дидие Дешан, треньора на Франция, да спечели приза за №1 през 2018-а. Подгласници останаха Зинедин Зидан ( до юни в „Реал“) и селекционерът на хърватите Златко Далич. В останалите категории белгиецът Тибо Куртоа заслужи наградата за най-добър вратар, французинът Рейнал Педрос (“Лион“) трумфира като най-силен треньор в женския футбол, а бразилката Марта е №1 сред дамите на терена.

Най-коментираната тема обаче не бе награждаването, а отсъствието на Роналдо и Лионел Меси, които са част от идеалния тим на сезона. „Това е липса на всякакъв респект – изригна легендарният италиански треньор Фабио Капело. - Когато гледаме „Оскар“-ите, всички номинирани са там. Повярвайте, че и актьорите не обичат да губят. Но са там! Трябва да бъдеш великодушен, когато губиш, точно, както го правиш, когато побеждаваш.“

Испанският вестник „Марка“ цитира висш функционер от ФИФА, който анонимно твърди пред изданието: „Двамата дескредитираха футбола и дори не го разбират.“

Все пак Меси показа малко повече джентълменство от своя голям конкурент в последното десетилетие. Като капитан на Аржентина звездата на „Барса“ постави Роналдо на трето място след Модрич и Килиън Мбапе в своето гласуване. Кристиано заложи на Рафаел Варан, Модрич и Гризман.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят