И Швеция се опасява от руска намеса в изборите

Шведският министър-председател Стефан Льофвен заяви, че „не може да отхвърли възможността“, че Русия може да се опита да повлияе върху резултатите от изборите в Швеция.

„Не трябва да отхвърляме възможността и да бъдем наивни и да си мислим, че подобно нещо не може да се случи в Швеция. Затова и информационната и кибер-сигурност са част от нашата стратегия“, заяви Льофвен.

Министър-председателят социалдемократ отправи думите си, след като Шведският институт за международни работи обвини Русия, че използва „фалшиви новини“, подправени документи и прочее дезинформация, за да повлияе върху начина, по който в Швеция се вземат решения, пише The Local, цитирана от "Фокус".

„Не мога да отхвърля риска, че Русия може да повлияе върху изборите в страната. Подобно нещо бива документирано в САЩ в момента. Тази година ще има избори във Франция и в Германия и най-вероятно и в Италия. Мисля, че всички страни в момента мислят, какво може да се случи в нашите демокрации“, добави министър-председателят. Следващите парламентарни избори в Швеция ще се проведат през 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа