Йенс Столтенберг: Ако се реши спорът за името, НАТО ще покани Македония за членка на алианса

Снимка: Архив

Приветствам усилията за намиране на решение, а ако проблемът се реши, тогава НАТО ще покани бившата югославска република Македония да стане членка на НАТО, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за гръцката агенция АНА-МПА, цитирано от МИА.

Наистина приветствам усилията, направени от двете страни - и от Скопие, и от Атина, да намерят решение на въпроса за името. Посетих Скопие преди няколко месеца, също така разговарях с премиера Ципрас след моето посещение и приветствам силната политическа подкрепа за опитите да бъде намерено решение на този толкова тежък и чувствителен въпрос. Но ако въпросът за името се реши, тогава НАТО ще покани бившата югославска република Македония да стане членка на НАТО, заяви Столтенберг.

Говорейки за разширяването на алианса, генералният секретар на НАТО каза, че вратата на НАТО остава отворена за нови членки, какъвто бе случаят миналата година с Черна гора, а тази година на срещата на върха ще бъдат разгледани кандидатурите на Босна и Херцеговина, Грузия и Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят