Йенс Столтенберг: Приветстваме усилията на България за модернизиране на Въоръжените сили

„Приветстваме усилията за модернизиране на Въоръжените сили. Важни са за вас и за НАТО като цяло. България да може да изпълнява поетите ангажименти в отбранителното планиране“, това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отговор на въпрос дали НАТО иска сделките за превъоръжаване на Българската армия да приключат по-скоро.

Попитан Русия ли е заплаха номер едно днес, Йенс Столтенберг посочи: „Основната заплаха е непредвидимостта, несигурността, идваща от различни посоки. Иначе не виждаме непосредствена заплаха пред нито един съюзник. Затова НАТО трябва да е подготвен за различни предизвикателства и заплахи едновременно: кибертерористи, но и по-дръзка Русия. Тя нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, като притежава такива ракети. Алиансът е обезпокоен от това. Но същевременно работим за диалог с Русия. Тя ни е съсед. Не искаме нова Студена война, искаме контрол върху въоръженията. И не искаме да я изолираме, а да общуваме и да намерим начин за смекчаване на напрежението“.

България играе важна роля спрямо Русия, имате обща граница в Черно море, а в исторически план имате близки връзки, заяви Столтенберг в отговор на въпрос как вижда ролята на страната ни спрямо Русия. „Посланието от срещите ми в София е, че България подкрепя 100% подхода на НАТО към Русия – сдържане, отбрана и диалог. Диалогът с Русия не е признак на слабост, а на сила. Доколкото сме единни и предвидими, можем да го водим“, обяви той. Попитан 15 години след влизането на България в НАТО вижда ли проатлантическо настроение в София Столтенберг коментира: „Абсолютно. Оценявам и приветствам сериозния ангажимент на България към нашия трансатлантически съюз“. „България има ключова роля в Черноморския регион. Стратегическото й положение е важно за Алианса. Тя допринася за споделената сигурност, но и за различни дейности и мисии на НАТО в Косово, в Афганистан, в битката срещу тероризма и тренировъчната ни мисия в Ирак. България е отдаден съюзник“, изтъкна генералният секретар на НАТО.

В отговор на питане каква е важността на интегрирането на Северна Македония в НАТО за Балканите, генералният секретар на НАТО обясни: „Важно е за Северна Македония, за региона и за НАТО. Показва, че вратите на НАТО са отворени“. „Вижте България. Влизането ѝ преди 15 години помогна за стабилизирането на Европа, укрепването на демокрацията, върховенството на закона и опазването на мира, основата за икономически просперитет. Сега и Северна Македония ще има място на масата. Поздравявам Ви за Вашата роля. България подписа споразумение за добросъседски отношения със Северна Македония. То помогна пътят й към НАТО да бъде постлан“, каза още Йенс Столтенберг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България