Йенс Столтенберг: Страните в НАТО трябва да наемат повече жени във въоръжените сили

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова всички страни в алианса да наемат повече жени във въоръжените сили и на постове в сферата на сигурността и отбранителната политика, предаде ДПА, цитирана от БТВ.

"НАТО ще се превърне в по-добър съюз", отбеляза Столтенберг в интервю по повод Международния ден на жената. Ако искаме най-добрите в нашия алианс, трябва да направим така, че жените да играят по-съществена роля, за което всяка страна в съюза носи своята отговорност, каза той.

Столтенберг подчерта, че макар 40 процента от служещите в НАТО да са жени, той смята за недостатъчно присъствието на жените на ръководни и оперативни постове в организацията. "НАТО вече не е мъжки свят", добави той.

Генералният секретар на НАТО припомни, че една четвърт от министрите на отбраната в алианса са жени и определи това като огромна крачка напред.

През 50-те и 60-те години на миналия век из тези коридори можеха да се видят единствено бели мъже, пушещи пури.

Фактът, че жените стават все повече показва, че промяна е възможна дори в традиционно мъжки организации като НАТО и въоръжените сили изобщо, допълни той.

Макар жените във въоръжените сили на страните от НАТО да са повече от всякога, през 2015 г. те са били не повече от 10,8 процента. Делът на жените, участващи в операции на НАТО, е още по-малък - само 6,4 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят