Йенс Столтенберг: Химическите оръжия не могат да се използват безнаказано

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи ударите срещу Сирия като ограничени в рамките на оборудването за производство и употреба на химически оръжия.

На извънредно заседание, което се проведе в щаб-квартирата на Алианска в Брюксел, съюзниците изразиха пълна подкрепа за действията на САЩ, Франция и Обединеното кралство, предаде БНР.

"Химическите оръжия не могат да се използват безнаказано", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той уточни, че представителите на САЩ, Франция и Великобритания са ги информирали за действията си.

"Те също така казаха ясно, че военната интервенция е била ограничена до оборудването на сирийския режим, което позволява създаването и употребата на химически оръжия. Те подчертаха, че на практика не е имало алтернатива на употребата на сила", каза генералният секретар на НАТО.

Съюзниците са призовали и сирийския режим, както и неговите поддръжници в лицето на Русия и Иран да осигурят бърз и безпрепятствен достъп за хуманитарна помощ в засегнатите райони.

На въпрос дали ударите няма да попречат за намирането на политическо решение за Сирия, Столтенберг отговори:

"Не, напротив. Мисля, че ако не бяхме предприели нищо и бяхме приели употребата на химически оръжия, то това щеше да подкопае усилията за намиране на политическо решение. Така че ние изразяваме категорична подкрепа за ръководения от ООН политически процес, но в същото време би било наистина опасно, ако международната общност беше приела употребата на химически оръжия. Затова и подкрепихме предприетите действия миналата нощ".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят