Йоана Христова, зам.-кмет на София: РИОСВ е контролиращият орган за изхвърлянето на опасни отпадъци

РИОСВ е контролиращият орган за предотвратяване на инциденти като този с изхвърлените опасни отпадъци на гара Яна , Столичната община също прави постоянни проверки. Това каза пред БНР зам.-кметът по екология Йоана Христова.

"Имаме постоянни проверки, те се осъществяват регулярно, както и по сигнали на граждани, от колегите от Столичен инспекторат, и от аварийна дейност, когато има такава необходимост. Факт е, че това е един инцидент, изключително неприятен, и аз вярвам, че всички органи, които в момента работят по разследването на този случай, да си свършат работата".

Още един контейнер за текстилни отпадъци беше поставен на площад "Радой Ралин" в столицата. Около 3% от битовите отпадъци са текстилни:

"Столичен инспекторат" поставиха над 109 контейнера на различни локации в София. Паралелно с това ние тестваме и система, която в момента, виждате зад мен, тя не позволява отпадъкът да се изважда неправомерно от нея. Имаме разположени вече първите 20 контейнера. Тази система предстои да се надгражда и да се доразвива. Онези отпадъци, които не могат да бъдат обект на повторна употреба, част от тях, се разрязват, от тях се правят памучни парцали, има и типове отпадъци, които не биха могли повторно да се използват, съответно заминават по друг начин за последващо рециклиране и оползотворяване".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България