Йога твори картини от светлина

Румен Иванов и художничката галерист на „Римини“ Цветелина Русалиева. Снимки: Цветан Томчев

Изложба „Игра на илюзията“ на художника Румен Иванов е открита в галерия „Римини“ в столичния хотел „Арена ди Сердика“ на ул. „Будапеща“ 2. Можете да разгледате изложбата до 20 т.м.

Още от 14-годишен Румен е запален по учението на йога. Днес е почетен член на Бабаджи - йога общество с идеална цел. Определя себе си като Шил пин - художник, духовно ориентиран в йога.

Никога не отделям йогата от рисуването, за мен те са едно цяло“, сподели творецът пред „Труд“, чието хоби е водолазен спорт.

Техниките му са пастелен молив, акрил и масло. „Рисувам слънчеви цветове, светлина, небе“, обяснява той. Може би затова от големите световни творци му допада Миро, а от родните - Майстора.

Румен завършва Националната художествена академия през 1985 г. Работи десетина години у нас, но по неговите думи през 1998 г. усеща „задушаване в духовен смисъл“. Заминава за Америка и се установява в щата Юта. През 2004 г. е авторският му дебют в галерията „Гнездото на Мери Пиерсон“. Година по-късно рисува по повърхността на соленото езеро Солт Лейк.

Тези мои творби са ефимерни, те изчезват с времето“, обяснява Румен.

За колегата си Кристо смята, че е „стихиен макропулист“ и пояснява: „Когато луната се отдели от слънцето, тя вече свети с отразена светлина.“

Румен признава, че като повечето хора има многобройни пороци, като най-малкият от тях е, че „връзката с кармата на държавата ми поддържа съзнанието користно“.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура